Menu

Erősítene az uránpiacon a Roszatom

Erősítene az uránpiacon a Roszatom
Erősíteni kívánják nemzetközi piacvezető szerepüket az orosz állami atomenergetikai konszernhez, a Roszatomhoz tartozó, urándúsítással foglalkozó társaságok.

 

A nukleáris fűtőanyagokat gyártó TVEL-nek, valamint az alacsony dúsítású urántermékek és ezzel kapcsolatos szolgáltatások külföldi értékesítését végző, a nemzetközi piacon Tenex néven szereplő Tyehsznabekszportnak jelenleg együtt 36 százalékos részesedése van az ágazati világpiacból, ám 2030-ra ezt az arányt 42 százalékra akarják emelni – közölte a Roszatom lapjában, a Sztrana Roszatomban Jurij Olenyin, a TVEL elnöke. A brit-holland-német tulajdonban lévő urándúsító konzorcium, az Urenco ma 32, a francia Areva 13, a kínai társaságok pedig 5 százalékkal képviseltetik magukat az ágazat nemzetközi forgalmában. A maradékon egyéb szállítók osztoznak.

Most a TVEL lát el fűtőanyaggal minden hatodik energiatermelő atomreaktort az uránpiacon az egész világban, míg a Tyehsznabekszport a külföldi tervezésű reaktorok mintegy harmadába szállít dúsított uránt – idézi az aktuális adatokat a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése. Kettejük „tandemje” javíthat a helyzeten – mondta Olenyin, aki arról is beszámolt, hogy az urándúsítás és a nukleáris fűtőanyagok kereskedelmében jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet. Szavai szerint az urándúsítás árai 2009 óta ötven százalékkal visszaestek, ezen belül csak 2013-2014-ben több mint negyedükkel csökkentek. Ilyen helyzetben az önköltség visszafogásával és a szállítási határidők rövidítésével lehet versenyezni a piacon – mondta a szakember.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére