Menu

Erősítené együttműködést az EU-val a Roszatom

Erősítené együttműködést az EU-val a Roszatom - Atomenergia info

Felújítaná Oroszország annak a munkacsoportnak a munkáját, amely az Európai Unióval folyó nukleáris energetikai együttműködést hangolta össze – jelentette ki a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern első vezérigazgató-helyettese.

 

Kirill Komarov Brüsszelben, egy nemzetközi atombiztonsági tanácskozás alkalmával nyilatkozott a TASZSZ hírügynökségnek: „Ami bennünket illet, készen állunk újrakezdeni és erősíteni ezt a párbeszédet, amely hozzájárul az atomágazat biztonságához. Úgy vélekedett, hogy csak idő kérdése, mikor indul el ismét ez a fajta együttműködés az EU és Oroszország között, hiszen szerinte az mindkét fél számára előnyös volt. Mint közölte, a néhány éve létrehozott munkacsoport fő célja a biztonsági szabványok egységesítése és az információcsere, ám most „érthető okokból” – a Moszkva és Brüsszel kapcsolataiban megmutatkozó feszültség miatt – felfüggesztették a tevékenységet.

A Roszatom és az EU atomenergetikai együttműködésében ugyanakkor nem lát problémákat az orosz nukleáris konszern helyettes vezérigazgatója.

Az uniós szankciók ugyanis ezt az ágazatot nem érintik. 47 éve folyik eredményes együttműködés a két fél között, és ez a kapcsolat „soha, egyetlen napra sem szakadt meg” – jelentette ki Komarov egy másik, a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjúban, és hozzátette: a kétoldalú kereskedelem és a harmadik országokban zajló, közös projektek értéke eurómilliárdokban mérhető.

A Paksi Atomerőmű bővítéséről, brüsszeli sajtóértekezletén, Komarov azt mondta, hogy nem lát semmiféle valós akadályt, amely gátolhatja a megvalósítást. Az Európai Bizottság márciusban jóváhagyta a beruházást, amely áprilisban a magyar hatóságoktól megkapta a végleges környezetvédelmi és a telephelyre szóló engedélyt is. Márpedig Komarov szerint e dokumentumok kiadása arról tanúskodik, hogy a Paks II projekt megfelel a magyarországi és az uniós követelményeknek.

 

Fotó: Mihail Voszkreszenszkij


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére