Menu

Ezer tonna urán Burjátföldről

Ezer tonna urán Burjátföldről

Három év alatt a duplájára akarja növelni az urán kitermelését a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Atomredmetzoloto (ARMZ) néven működő uránbányászati vállalatának egyik részvénytársasága, a burjátföldi lelőhelyeket kiaknázó Hiagda.

 

A cég teljesítménye eddig is folyamatosan nőtt: 2014-ben 442 tonna uránt hozott felszínre, idén az 508 tonnás, 2018-ra pedig az ezer tonnás tervet célozták meg. „A társaság tavaly fejezett be egy sor infrastrukturális beruházást, többek között például évi 110 ezer tonna kapacitású, saját kénsavüzemet építettünk” – közölte Vlagyimir Verhovcev, az anyacég, az ARMZ vezérigazgatója, aki Moszkvában találkozott az Orosz Föderációhoz tartozó Burját Köztársaság első emberével, Vjacseszlav Nagovicinnel.

Jelenleg két új lelőhely kitermelésének előkészítése zajlik, az Isztocsnoje nevűn jövőre, a Versinnojén pedig 2017-ben veheti kezdetét a bányászat. Tervezik egy másik, rendkívül gazdag, a Vityim folyó térségében becslések szerint 340 ezer tonnás készleteket rejtő uránmező feltárását is.

A Hiagda részvénytársaságot 1997-ben alapították Burjátföldön, és 1999-ben kezdte meg kísérleti kitermelést az ottani uránlelőhelyeken. Anyavállalata az ARNZ egyike a világ három legnagyobb uránbányászati holdingjának. Fő tulajdonosa (csaknem 81,4 százalékos részesedéssel) az orosz polgári atomipart összefogó Roszatom-cégcsoport, az Atomenergoprom, több mint 17,2 százaléka van benne az orosz atomenergetikai konszernhez tartozó, nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalatnak, a TVEL-nek, míg maga a Roszatom 1,4 százalékot birtokol az ARNZ-ből.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére