Menu

Felújítják a jégtörő áruszállítót

Szevmorputy - Felújítják az atomjégtörő áruszállítótNoha nemrég még a teljes leállítását tervezték, mégis tovább fog dolgozni a világ egyetlen atommeghajtású teherszállító jégtörője, az orosz Atomflothoz tartozó Szevmorputy nevű hajó.

 

Az erről szóló rendelkezést az Atomflotot is ellenőrző Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko írta alá. Az utasítás értelmében fel fogják újítani az 1982-1988-ban épített teherszállító, atommeghajtású jégtörő hajót, amelynek 2016 februárjában kell majd újra munkába állnia. Bár, a hajó hosszú évekig megbízás nélkül vesztegelt, most az erőforrásokban gazdag északi-sarkvidék ásványkincseinek kiaknázásához és a térségbe tervezett orosz katonai támaszpontok kialakításához kapcsolódóan is bőven lesznek majd feladatai.

A Szevmorputy atommeghajtású, teherszállító jégtörő hajó a kercsi hajógyárban épült 1982-1988-ban. Felavatása óta 302 ezer tengeri mérföldet tett meg és ezalatt az idő alatt másfél millió tonna terhet szállított. A hajón összesen 74 darab 300 tonnás uszály rakományának megfelelő mennyiségű áru vagy 1328 darab hat méter (20 láb) hosszú konténer fér el.

 

Kapcsolódó cikkek:

1. Téli szezon az északi hajózási útvonalon
2. Három új hajót kap az egyedülálló atomjégtörő-flotta
3. Új sorozatgyártású orosz jégtörők
4. Atomjégtörők – Hat év múlva jönnek az újak
5. 
LK-60 típusú atomjégtörő tervei
6. 
Veszélyes hajókat ártalmatlanít a Roszatom
7. Művészet az agg jégtörőn 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére