Menu

Finn meghívás a Roszatomnak

 AESZ-2006, Novovoronezh a finn atomenergetikai társaság a Roszatomot is meghívja

A Fennovoima finn energetikai társaság igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a Roszatom orosz atomipari konszernt is meghívja azokra a jövőbeni tárgyalásokra, amelyeken a tervezett atomerőműve számára keres reaktort.

 

A Hanhikivi-1 energiablokk építésére készülő finneket az AESZ-2006 néven ismert, 1200 megawattos, nyomottvizes típus érdekli a leginkább. Mint ismeretes hasonlóból külföldön már 19 darab energiablokkra nyert el, nyolcat pedig Oroszországban épít meg a Roszatom. A modellt – ha erre a típusra esik a Fennovoima finn energetikai társaság választása – a legújabb finn biztonsági követelményeknek megfelelően korszerűsítik majd. Eddig a japán Toshibával tárgyaltak a beruházásról, és várhatóan még az idén döntést hoznak a beszállítóról.

Dmitrij Medvegyev orosz és Jyrki Katainen miniszterelnök hétvégi megbeszélései előtt moszkvai kormányzati körökben is megerősítették, hogy Oroszország kész a finnországi atomerőmű-építésben részt venni, az orosz parlamenti alsóház, az állami duma elnöke, Szergej Nariskin pedig Helsinkiben közölte: a két ország még az idén kormányközi megállapodást írhat alá az atomenergetikai együttműködésről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Finn lépegetések
Bevásárolná magát a Roszatom a Fennomoivába
Bíznak az orosz technológiában
A Fennomoiva a Roszatommal folytatja
Orosz esélyek Finnországban

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére