Menu

Globális nukleáris biztonság

Globális nukleáris biztonság
Az Amerikai Egyesült Államoknak és Oroszországnak különösen nagy szerepe, felelőssége van abban, hogy szavatolja a nukleáris anyagok fizikai védelmét, megakadályozza, hogy ezek az anyagok esetleges terrorista kézbe kerüljenek.

 

A Globális Veszélycsökkentési Kezdeményezés egyik programjaként, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közreműködésével az orosz gyártmányú nukleáris fűtőelemeket használó kutatóreaktorok magas dúsítású uránt tartalmazó friss és kiégett üzemanyagát visszaszállítják Oroszországba és helyette alacsony dúsítású friss üzemanyagot szállítanak.

E programba Magyarország is bekapcsolódott, így 2013 novemberében befejeződött a Budapesti Kutatóreaktorból (BKR)  a magas dúsítású urán elszállítása, így a korábbi szállítmányokkal együtt hazánkból közel 250 kg uránt szállítottak vissza Oroszországba.

A program 2002-es elindulása óta Oroszországba 14 országból összesen közel 2200 kg magas dúsítású urán került visszaszállításra és feldolgozásra, ezzel is tovább csökkentve a potenciális terrorista fenyegetettséget. Ekkora mennyiségű magas dúsítású urán elég lenne 85 nukleáris fegyver gyártására. Oroszország azt tervezi, hogy tovább folytatja az együttműködést az érintett országokkal, így ebben az évben további szállítmányok fognak érkezni például Kazahsztánból, Üzbegisztánból és Lengyelországból is. Ennek köszönhetően globálisan tovább csökkenthető a fegyvergyártásra alkalmas nukleáris anyagok mennyisége.

Az Orosz Föderáció kiemelt figyelmet fordít az összes nukleáris és sugárbiztonsági, valamint a nukleáris anyagok biztonságával kapcsolatos nemzetközi szabványok és előírások maradéktalan betartására. Az orosz kormány minden szükséges adminisztratív és pénzügyi támogatást biztosít a célok teljesítése érdekében, hiszen a nukleáris energia felhasználása egy olyan kiemelt stratégiai terület, amelyben hosszú időtávokban kell gondolkodni, ezért a globális biztonság érdekében a döntéseket a pillanatnyi történésektől és politikai helyzettől vagy környezettől függetlenül kell meghozni.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére