Menu

Globalizálódik a Roszatom

Globalizálódik a RoszatomGlobális társasággá kíván válni, ezért a cégcsoporton belül is beindította a globalizáció programját a Roszatom. Egyebek közt erről beszélt az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgató-helyettese, Kirill Komarov abban az interjúban, amely a Roszatom lapjában és internetes portálján jelent meg.

 

A technológiai újítások nagy költségekkel járnak, így ezek csak megfelelő bevételek mellett lehetségesek – fejtegette a szakember, aki szerint ebben az értelemben Oroszország nem elég nagy piac, az ott megkereshető pénz nem fedezi az elengedhetetlen befektetéseket. „Csak az atomenergetikai világpiac egésze biztosíthatja az ehhez szükséges tartalékokat. Ezért vagyunk ilyen aktívak külföldön” – tette hozzá. Szavai szerint a Roszatom üzletvitele gyakorlatilag már globális, egyre több részesedése és projektje van a társaságnak külföldön, ahol más kultúrájú, más hozzáállású emberek dolgoznak. Így a konkrét beruházásokhoz, a külföldi programokhoz külön képeznek szakembereket. A munkatársak 65-70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesen venne részt világszerte a Roszatom globális projektjeiben – mondta Komarov, és arról is beszámolt, hogy a cégcsoport története során először alkalmaz külföldi szakembereket. Mint kifejtette, vannak olyan üzletek, amelyekben jelentős létszámban dolgoznak külföldiek, és azt tervezik, hogy ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatják. Egy globális cég számára ugyanis feltétel, hogy az emberi erőforrásokat is globálisan használja ki. Mint ahogyan az is, hogy a termelést az ügyfelek számára a lehető leghozzáférhetőbb helyre telepítse, finanszírozáshoz ne csak hazai, hanem nemzetközi forrásból is hozzájusson, és külföldi technológiát is alkalmazni tudjon. Kirill Komarov szerint a Roszatom ez utóbbi vonatkozásban is előrelépett, turbinagyártó vegyesvállalata van például a francia Alstommal, jól fejlődik a kooperáció olyan tekintélyes társaságokkal is, mint az ugyancsak francia Areva, a német Siemens és a brit Rolls-Royce.

A vezérigazgató-helyettes arra számít, hogy a fukusimai erőműbaleset után bekövetkezett kisebb megtorpanás után az atomenergetika tovább fejlődik, hiszen a 2030-ra szóló előrejelzések szerint növekedésének üteme legfeljebb 8-10 százalékponttal lassul a reaktorszerencsétlenség előtti szinthez képest. A világpiac motorjának számító országokban és régiókban, például Kínában, Indiában, Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és Dél-Afrikában ugyanakkor nem módosultak az ágazat fejlesztését célzó tervek – mondta. „Az egész világon dolgozunk. Ha ránézünk a Roszatom tevékenységének térképére, azt láthatjuk, hogy mindenütt ott vagyunk. Talán csak a Déli-sark kivétel, és ez is csak azért van így, mert ott egyelőre senkinek sincs szüksége atomtechnológiára” – hangoztatta Komarov, aki továbbra is az Arevát és a japán-amerikai Westinghouse-t tartja a Roszatom fő vetélytársának, de arra számít, hogy előbb-utóbb az atomipart élénken fejlesztő Kína és Dél-Korea is aktívan kilép a nemzetközi porondra.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére