Menu

Gőzfejlesztők a Leningrád-2-es atomerőmű számára – Paks-2 is ilyet kap

Gőzfejlesztők a Leningrád-2-es atomerőmű számára – Paks-2 is ilyet kap

A napokban fejezték be a Leningrád-2-es kiépítés 1-es blokkja számára készült gőzfejlesztők beemelését Szentpétervár mellett, Szosznovij Borban, miközben a Roszatom gépgyártó holdingja, az Atomenergomas Nyrt. Moszkva melletti podolszki üzemében már készülnek a 2-es blokk gőzfejlesztői.

 

A reaktor mellett a gőzfejlesztő az atomerőmű másik kulcsfontosságú berendezése, amely a primer köri, az óriási nyomásnak köszönhetően 300 °C-on sem forró víz által közvetített hőenergiát adja tovább a szekunder körnek, ahol a keletkező nagy nyomású gőz forgatja meg a turbina lapátjait, majd a közös tengelyre szerelt generátort, amely az áramot termeli. A gőzfejlesztőben lévő 11 ezer csőregiszter összhossza 150 kilométer. Ezek felületén történik meg a hőcsere. Miután a reaktorhoz hasonlóan a gőzfejlesztő élettartama is azonos az erőműével, (az új típusú 3+ generációs reaktorok minimum 60 évre készülnek), ezért nagyon alapos, kizárólag kézi hegesztést alkalmaznak a podolszki Ordzsonikidzéről elnevezett (ZiO Podolszk) gépgyárban. Egy milliméteren belüli a tűrés és az egész gyártási folyamat során sokszoros minőségellenőrzést végeznek, ami a biztonság alapfeltétele.

Az Atomenergomasnál a Roszatom többi vállalatához hasonlóan a költségoptimalizálás is cél. Így például 100 millió rubeles megtakarítást jelent blokkonként, hogy vízi úton a Volgán és a kanyargós Moszkva folyón át viszik a helyszínre az egyenként 430 tonnás monstrumokat. A nyári vízi szállításhoz volt, ahol kotorni kellett a medret, hogy ne akadjon el az uszály. A Leningrád 2-es atomerőműhöz hasonlóan az új paksi blokkok számára is a ZiO Podolszk gyártja majd a gőzfejlesztőket.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére