Menu

Harminc év után újabb 4. generációs blokk Belojarszkban

Bn-800 épülő reaktor
A Roszatom állami konszern harminc év után újabb gyorsneutronos blokkot helyez üzembe a Belojarszki atomerőmű területén. Az új BN-800-as, negyedik generációs gyorsneutronos reaktor fizikai indítását célzó munkálatok megkezdésének hírét Jevgenyij Romanov, a villamosenergia-termeléssel foglalkozó Roszatom-cég, a Roszenergoatom konszern vezérigazgatója jelentette be 2013 karácsonyán. Az új blokk a tervek szerint 2014 végén éri el a 800 MW-os névleges villamos teljesítményét.

 

A világelső kereskedelmi célú gyorsneutronos reaktor, a BN-600-as tapasztalatainak felhasználásával kifejlesztett, evolúciós blokk 800 MW-os villamos teljesítményű, elődjéhez hasonlóan nátrium hűtőközegű. Az új kereskedelmi célú szaporítóreaktor üzembe állítását a szakértők korszakos jelentőségűnek tartják. Oroszország ugyanis arra készül, hogy a BN-800-as után a következő lépésben megvalósuló BN-1200-as,1200 MW-os gyorsneutronos reaktorokat már sorozatban fogja gyártani, amelyek nemcsak a kiégett fűtőelemek globális problémáját segítik megoldani minimalizáva a nukleáris hulladék mennyiségét, hanem a felhasznált fűtőanyagnál több hasadóanyagot termelő szaporító, vagy tenyészreaktorokként zárják az üzemanyagciklust, hozzájárulva a tartósan fenntartható energiatermeléshez.

Oroszország ma világelső a gyorsneutronos technológiában. A világon eddig egyedüli, kereskedelmi célú reaktor, a BN-600-as, az 1980-as évek eleje óta működik a Szverdlovszk megyei Zarecsnij város közelében lévő Belojarszki atomerőmű területén, ahol most elkezdődtek a BN-800-as reaktor fizikai indításának előkészületei. Ez az erőmű egyébként a világon eddig az egyetlen, ahol termikus neutronos (lassú) és gyorsneutronos blokkok működtek párhuzamosan. Utóbbiakban, miután moderátort nem tartalmaznak a nagy neutronfluxus lehetővé teszi a transzmutációt, azaz a kiinduló fűtőanyag mennyiségnél nagyobb mennyiségű hasadóanyag keletkezését.

Az angol rövidítéssel (Mixed OXide fuel) MOX-üzemanyagot használó reaktorok nem szegényített 235-ös izotópszámú uránt, hanem 238-as izotópszámú természetes uránt és például plutóniumot használnak. Az U238-ból jelentős készletek állnak rendelkezésre, illetve halmozódtak fel az elmúlt évtizedekben az urándúsítás során. A plutónium a termikus neutronos erőművek kiégett fűtőelemeinek reprocesszálása során nyerhető ki, illetve a katonai célra termelt plutónium is felhasználható fűtőanyagként.

A fizikai indítás hírét bejelentő Jevgenyij Romanov Roszenergoatom-vezérigazgató december 25-én elmondta, hogy a fizikai indítás első szakaszában megkezdték a reaktortartály nátrium hűtőközeggel való feltöltését, majd ezután helyezik be a reaktorba a fűtőanyag kötegeket. A biztonsági rendszerek, majd a többi rendszer ellenőrzése és beüzemelése után elvégzik az indítás előtt előírt teszteket. A fizikai indítás második szakaszában beindítják a láncreakciót. Minimális teljesítményen, kis hűtőközeg-hőmérséklet mellett végzik el a reaktorfizikai méréseket és tesztelik az egyes rendszerek, köztük a biztonsági és ellenőrző rendszerek működését. A fizikai indítás vége 2014 tavaszára várható, a tervezett kapacitáson pedig 2014 végére üzemel majd a BN-800-as blokk, teljes összhangban az eredeti ütemtervvel – közölte Jevgenyij Romanov.

A Roszatom szándékai szerint a BN-800-as reaktor a gyorsneutronos technológia újabb referenciareaktoraként hivatott bizonyítani a technológia hatékonyságát. Üzembe helyezése fontos lépést jelent a tervek szerint a jövőben szériában készülő BN-1200-as blokkok megvalósításának útján. A Roszatom párhuzamosan fejleszti a kis és közepes teljesítményű negyedik generációs gyorsneutronos reaktorokat is. Ezekben reaktorokban folyékony nehézfém, például ólom-bizmut biztosítja a hűtőközeget. Az első ilyen reaktort, a 100 MW-os SZVBR-100-as reaktort várhatóan 2017-ben adják át Dimitrovgrádban. A BRESZT-projekt, amelynek részét képezi a gyorsneutronos reaktorok fejlesztése, célként a zárt üzemanyag ciklus megvalósítása mellett a kiégett fűtőelemek problémájának megoldását, illetve a katonai célú hasadóanyagok és technológia terjedésének megakadályozását tűzte ki. Emellett a projekt célja olyan biztonságos reaktorok és üzemanyag létrehozása, amelyek nem igényelnek bonyolult műszaki biztonsági megoldásokat, amelyek miatt lényegesen egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek a jövő reaktorai.

 

Kapcsolódó Cikkeink:

BN-800 – Újgenerációs reaktor

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére