Menu

Hőerőművet is épít a Roszatom

Hőerőművet is épít a Roszatom
Oroszországban üzembe helyezték a juzsnourlaszki hőerőmű második lépcsőjének első blokkját.

 

A beruházás a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern aktív részvételével zajlik: az építkezés fő kivitelezője a cégcsoporthoz tartozó Atomsztrojekszport vállalat, a létesítmény kazánját pedig az Atomenergomas gépipari társaság szállította. A turbinákat a német Siemens gyártotta. Az Inter RAO energiaszolgáltató megrendelése alapján 2012 óta zajló munkálatok még nem értek véget, hiszen a második blokkot az év végéig tervezik beindítani, amivel csaknem 840 megawattra nő majd az erőmű teljesítménye.

A Roszatom számára fontos, hogy jó minősítést kapjon a Cseljabinszk közelében folyó beruházás nyomán, az ugyanis segíti az atomerőmű-építési megbízásokat is, és lehetőséget ad a cégcsoportnak arra, hogy más típusú energetikai megrendelésekre is pályázzon – hangoztatta Kirill Komarov, a konszern vezérigazgató-helyettese. A szakértők is célszerűnek és hasznosnak tartják a Roszatom terjeszkedését. A nagy tapasztalatokkal és nemzetközi tekintéllyel rendelkező konszern új technológiákat, váratlan műszaki megoldásokat vezethet be erre a piacra, és új irányt honosíthat meg az oroszországi nem nukleáris energetikai fejlesztésekben – véli például Alekszandr Ignatjuk, az Energokapital befektetőtársaság elemzési igazgatója. Szerinte elképzelhető, hogy a közeljövőben már akár egyetlen kivitelező is képes lesz atom-, szél- és hőerőművet építeni, azaz önállóan kialakítani egy-egy gazdasági övezet teljes energetikai infrastruktúráját.

Dmitrij Kumanovszkij, a szentpétervári LMSZ befektetési társaság elemzőrészlegének vezetője úgy látja, hogy a juzsnouralszki projekt bizonyítja: a Roszatom sikeresen diverzifikálja a projektjeit, enyhítve ezzel függőségét az atomenergetikai világpiac tendenciáitól. A szűk szakosodás amúgy is ahhoz vezet, hogy egy cég nem tudja teljes egészében kihasználni a tartalékait – mutatott rá Jurij Prokugyin, az MFX Broker cég elemzője, aki ésszerű döntésnek tartja a szélesebb energetikai piac felé tett lépést, hiszen az nagyobb mozgásteret biztosít. A mostani erőműindítás amolyan erőpróba a Roszatom számára, ennek sikerétől függ, mennyi ilyen szerződéshez juthat a cégcsoport – tette hozzá. A források diverzifikálásának köszönhetően rugalmasabban lehet reagálni a piac jelzéseire – vélekedett Szergej Kondratyev energetikai szakértő, de arra is felhívta a figyelmet, hogy most nem érdemes „széles fronton” kilépni a hőerőművek piacára, mert nagy a kihasználatlan kapacitás, csak lassan nő az energiafogyasztás, és stagnál az árszínvonal. Egy-egy vonzó projektbe azonban érdemes befektetni – mondta.

 

Fotó: sdelanounas.ru


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére