Menu

Indítás előtt a 4. rosztovi blokk

Indítás előtt a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkja - Atomenergia info
Befejeződött a Rosztovi Atomerőmű indítás előtt álló, 4. blokkjának meleg bejáratása.

 

A szakemberek most a berendezések ellenőrzését végzik – közölte a Roszatom orosz állami nukleáris energetikai konszern. A meleg bejáratás a fűtőelemek behelyezése előtti komplex ellenőrzés. Próbára tették egyebek közt a primer és a szekunder kör nyomásszabályozó rendszereit, a reaktor saját energiaellátását, a reaktorvédelmi rendszer vezérlését, és ellenőrizték, hogyan működnek a fő keringtetőszivattyúk a reaktor „forró”, azaz az áramtermelés közben jellemző paraméterei mellett.

„Az összeszerelt reaktor-berendezések hideg és meleg bejáratása alatt összesen több mint 150 vizsgálatot végeztek el. A szeptember 13-án megkezdett meleg bejáratás szakaszában mindez az adott munkaparaméterek, azaz a primer körben 160 kg/cm2 nyomás és 280 Celsius fokos hőmérséklet mellett zajlott” – tájékoztatott a Voronyezsi Atomerőmű második kiépítésének reaktorüzem-vezetője, Oleg Viszockij.

Már megkezdték az előkészületeket ahhoz, hogy eltávolítsák a reaktorból a fűtőelemeket helyettesítő maketteket, és hozzálássanak a reaktortartály, az azon belüli berendezések, valamint a primer és a szekunder körben a fémanyagok és hegesztések állapotának üzembe helyezés előtti ellenőrzéséhez.

A reaktor fő berendezéseit érintő ellenőrzés eredményei szolgálnak majd alapul a Rosztyehnadzor, azaz az orosz műszaki felügyelet bizottságának munkájához. Márpedig ennek nyomán meg kell kapni a hivatalos engedélyt a reaktor fizikai indításához, amelyet még az év vége előtt végre akarnak hajtani – mondta Alekszej Gyerij, a Roszatomhoz tartozó mérnöki-gépészeti részvénytársaság, az IK ASZE oroszországi beruházásokért felelős alelnöke.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére