Menu

Iránban és Kínában is szervizel a Roszenergoatom

Iránban és Kínában is szervizel a Roszenergoatom

Az oroszországi atomerőműveket üzemeltető társaság, a Roszenergoatom végzi majd Iránban a buseri, Kínában pedig a tianwani atomerőmű szervizelését.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó cégcsoport nemrég írt alá megállapodást erről. Mint Jevgenyij Romanov vezérigazgató elmondta, az iráni nukleáris vállalattal öt évre kötöttek szerződést, és abban is megegyeztek, hogy ha bővül az ázsiai ország atomenergetikai ipara, ha újabb blokkok épülnek, akkor az orosz vállalat is aktívabb szereplővé válik.

A tianwani reaktorok szervizeléséről már korábban született megállapodás – mondta Romanov a RIA Novosztyi hírügynökségnek, amely megemlíti, hogy a korszerűsített orosz tervek alapján épült, és 2007-ben beindított létesítményt a szakemberek túlnyomó többsége a világ legbiztonságosabb atomerőművének tartja.

A buseri erőmű pedig a maga nemében egyenesen egyedülálló a világon – írja a jelentés. Építését még 1974-ben a német Siemens egyik leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte meg. Aztán az 1979-es iráni iszlám forradalom után meghirdetett nemzetközi szankciók miatt félbemaradt a beruházás, amelyet egy 1992 augusztusában megkötött orosz-iráni kormányközi megállapodás, majd egy 1995-ben aláírt építési szerződés alapján fejezett be a szintén a Roszatomhoz tartozó vállalat, az Atomsztrojekszport. Az orosz mérnököknek sikerült összhangba hozniuk a német tervek szerint megindult építkezést és az orosz berendezéseket, sőt felhasználtak 12 ezer tonnányi német felszerelést is. A buseri első blokkot 2011 szeptemberében kapcsolták be az iráni energiarendszerbe, iparszerű üzemeltetése pedig az idén kezdődik. Tavaly novemberben Moszkva és Teherán két újabb, orosz technológiájú atomreaktor építéséről is szerződést kötött. Ezek ugyancsak Buserben kapnak helyet, egyenként ezer megawattosak lesznek, és már a legújabb, legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel felszerelt, 3+ nemzedéket képviselik.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére