Menu

Javíthatnak a temelíni orosz ajánlaton

A temelíni atomerőmű

Ajánlatának pontosításával, javításával növelheti esélyeit a csehországi temelíni atomerőmű két új blokkjának építésére kiírt tenderen a MIR.1200 cseh-orosz konzorcium.

 

A Skoda nehézipari társaság és a Roszatom orosz energetikai konszern két leányvállalata által alkotott cégszövetség a Kommerszant moszkvai napilap értesülése szerint a temelíni tender előzetes értékelésén 66,5 pontot kapott és ezzel alaposan lemaradt vetélytársával, a japán-amerikai Westinghouse-zal szemben, amely 80 pont fölé került.

A lap a tender kiírója, a CEZ cseh energetikai társaság levele alapján arról számolt be, hogy a MIR.1200 a négy követelménycsoportból háromban jobbnak bizonyult ugyan, de csak kis előnnyel. Árajánlatát például mindössze 0,7 ponttal értékelték magasabbra, mint a Westinghouse-ét. A legfajsúlyosabb, az engedélyeztetést, kivitelezést és biztonsági kockázatokat felmérő kategóriában viszont az oroszok csak 33,5 pontot kaptak, szemben konkurensük maximális 50 pontjával. A nagy különbség ugyanakkor a minősítés során alkalmazott matematikai képlet következménye, a kategórián belül ugyanis hét alcsoportot értékeltek, és ezek mindegyikében az összesítettnél jóval kisebb, mindössze 5 százalék körül volt az oroszok hátránya – írta a Kommerszant, amely megjegyzi: egyáltalán nem vették figyelembe az úgynevezett lokalizációt, vagyis azt, hogy a pályázók a megrendelés mekkora hányadát adnák át cseh cégeknek. Márpedig ezt ? 70 százalék körüli ajánlatával – az egyik adujának tartotta a MIR.1200.

A tender most megkezdett második szakaszában a pályázók szeptemberig kaptak lehetőséget pályázatuk pontosítására, kiegészítésére, és ebben ? egy a Kommerszantnak nyilatkozó szakember szerint ? egyebek közt a szerződéses feltételek kategóriában nyílik jó lehetőség a cseh-orosz konzorcium előtt. Ott ugyanis a lehetséges húszból mindössze három pontot kapott, míg vetélytársuk csak egyet.

Fotó: ceskapozice.cz

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vita Temelínről
Hat milliárd euró a cseh iparnak
MIR-1200 – az új orosz reaktor
Verseny Temelínért
Prága politikamentes tendert ígér
Közös céggel Temelínért


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére