Menu

Jó évet zárt és jó évet vár a NIAEP-ASZE

Jó évet zárt és jó évet vár a NIAEP-AESZ
A társaság jövője szempontjából kulcsfontosságú eseményeket tudhat maga mögött a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekt és az atomerőmű-technológiát külföldre szállító Atomsztrojekszport vállalatok egyesítésével létre jött cégcsoport, a NIAEP-ASZE.

 

Ezt a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, nukleáris erőmű-beruházásokat odahaza és külföldön is lebonyolító óriástársaság első embere, Valerij Limarenko állapította meg az elmúlt évet értékelő összegzésében, egyszersmind gyors leltárt készítve erről az időszakról.

Sikerrel befejezték az esztendő minden fontos beruházását. Két hónappal a határidő előtt rákapcsolták a hálózatra a Rosztovi Atomerőmű 3-as energiablokkját, elkészültek a délnyugat-szibériai Juzsnouralszkban a 2-es hőerőművel, amivel egyedülálló tapasztalatokat szerzett a vállalat a nem nukleáris energetikában. Az indiai Kudankulamban garanciális üzemeltetésre átadták a megrendelőnek az ott épülő atomerőmű 1-es blokkját, amely az orosz-indiai együttműködés eredményeként létrejött legnagyobb objektum – sorolta a tavalyi év eredményeit a cégelnök.

Ma az egyesített vállalat megrendelésállományában több mint harminc atomerőművi energiablokk szerepel – Oroszországban és más államokban egyaránt. Vagyis továbbra is a cégcsoport építi egyidejűleg a legtöbb reaktorblokkot a világban – idézett egy beszédes adatot Limarenko. Csak külföldi beruházásokkal évtizedekre előre be van táblázva a NIAEP-ASZE – áll a beszámolóban, amely példaként megemlíti, hogy tavaly emelték rá a kupolát a kínai tianwani atomerőmű 3-as blokkjára, Iránnal két újabb, orosz technológiájú reaktor szállításáról írtak alá szerződést és három megállapodás is megszületett a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os reaktorblokkjának felépítéséről.

A NIAEP-ASZE továbbra is a hatékonyság javítására készül. Bővíti tevékenységét, és fő területén, a reaktorépítésen kívülre is el kíván „kalandozni”. Az erőmű-beruházásokban a nemzetközi piac növekedése mellett is meg akarja őrizni vezető pozícióját, mindenekelőtt az árak és a határidők csökkentésével – írja az összefoglaló.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére