Menu

Jön a gyorsneutronos technológia!

Jön a gyorsneutronos technológia!Nemcsak technológiai előrelépést jelent, hanem az Ural-vidék, egyebek közt Jekatyerinburg környékének energiaellátását is javítja, így lassíthatja az áram árának növekedését és alapot teremthet a gazdaság kiegyensúlyozott fejlesztésére is a Belojarszki Atomerőmű 4. blokkjának rövid időn belül megvalósuló üzembe helyezése.

 

Erről beszéltek a térség és az atomenergetikai ágazat képviselői az orosz sajtó képviselői előtt az után, hogy az óesztendő utolsó napjaiban megkezdődtek az előkészületek a blokk újgenerációs, BN-800 típusú, gyorsneutronos reaktorának fizikai indítására. Nátrium hűtőközeggel töltik fel a reaktortartályt, az erőműbe szállították a fűtőanyagkötegeket, amelyeket több hónapos aprólékos munkával engednek le a reaktor aktív zónájába, egyenként kicserélve a most még őket helyettesítő maketteket. Ez a folyamat áprilisig tarthat, a reaktorblokk fizikai indítása augusztusra várható, teljesítménye pedig az év végére éri el a névleges, 800 megawattos szintet.

A korszerű létesítmény építése ráadásul kevesebbe került a tervezettnél. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója a Rosszija 24 közszolgálati tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy – bár a munkálatok még nem fejeződtek be teljesen – az előzetes számítások szerint az állami szakértők által jóváhagyott költségvetésből mintegy tízmilliárd rubelt sikerült megtakarítani.

Jól jön az új blokk az erőműhöz közeli, Szverdlovszk megyei városnak, Zarecsnijnek is. A településnek tavaly több mint 48 millió rubeles adóbevétele származott a Roszatomtól, amely az idén ennek csaknem kétszeresét, 95 millió rubelt készül juttatni a Zarecsnijnek és környékének. Mint Szverdlovszk megye energetikai minisztere, Nyikolaj Szmirnov elmondta, az állami atomenergetikai konszern pénzén új lakónegyed és egy templom is épül a városban, sétálóutcát alakítottak ki, felújították a gyermekklubot és az ifjúsági színházat.

A tervek szerint újabb gyorsneutronos blokkal, benne még nagyobb teljesítményű, BN-1200-as reaktorral is bővül majd a Belojarszki Atomerőmű. Oroszország arra készül, hogy ez utóbbit már sorozatban fogja gyártani. Ezek nemcsak a kiégett fűtőelemek globális problémáját segítik megoldani, minimálisra csökkentve a nukleáris hulladék mennyiségét, hanem hozzájárulnak a tartósan fenntartható energiatermeléshez is, hiszen a felhasznált fűtőanyagnál több hasadóanyagot termelő szaporító vagy tenyészreaktorokként zárják az üzemanyagciklust.

Oroszország ma világelső a gyorsneutronos technológiában. A világon eddig egyedül itt működik kereskedelmi céllal ilyen reaktor: a BN-600-ast még az 1980-as években helyezték üzembe. Az angol rövidítéssel (Mixed OXide fuel) MOX-üzemanyagot használó reaktorok nem szegényített 235-ös izotópszámú uránt, hanem 238-as izotópszámú természetes uránnal és például plutóniummal működnek. Márpedig az U238-ból jelentős készletek állnak rendelkezésre, illetve halmozódtak fel az elmúlt évtizedekben az urándúsítás során. Mint a moszkvai Kurcsatov atomkutató központ perspektivikus energiatechnológiákkal foglalkozó intézetének igazgatója, Pavel Alekszejev elmondta, az összehasonlító elemzések azt mutatják, hogy a Föld fő energiatartalékai éppen ebben, nem pedig a szénben, gázban vagy olajban rejlenek.

A Roszatom párhuzamosan fejleszti a kis és közepes teljesítményű negyedik generációs gyorsneutronos reaktorokat is. Ezekben folyékony nehézfém, például ólom-bizmut biztosítja a hűtőközeget. Az első ilyen reaktort, a 100 MW-os SZVBR-100-ast várhatóan 2017-ben adják át Dimitrovgrádban. A BRESZT-projekt, amelynek részét képezi a gyorsneutronos reaktorok fejlesztése, a zárt üzemanyag ciklus megvalósításán kívül a kiégett fűtőelemek problémájának megoldását, illetve a katonai célú hasadóanyagok és technológia terjedésének megakadályozását tűzte ki céljául. Emellett olyan biztonságos reaktorok és üzemanyagok létrehozására irányul, amelyek nem igényelnek bonyolult műszaki-biztonsági megoldásokat, vagyis lényegesen egyszerűbbekké és olcsóbbakká tehetik a jövő reaktorait.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére