Menu

Jön az új reaktorgeneráció

Jön az új reaktorgeneráció - BN-600_reaktor_modelljeSegíthet megoldani a kiégett nukleáris fűtőanyagok kezelésének, tárolásának problémáját, valamint az uránkészletek apadásával járó gondokat a gyorsneutronos reaktorok technológiája, amelynek fejlesztésén intenzíven dolgozik a Roszatom.

 

Mint az orosz állami atomenergetikai konszern Fizikai és Energetikai Intézetének főigazgatói tanácsadója, Vlagyimir Kagramanjan két budapesti előadásában és egy sajtóbeszélgetésen is kifejtette, Oroszország eddig 20 milliárd dollárt költött a kutatásokra. Már az 1980-as évek óta működik egy ilyen, BN-600 típusú reaktor a Belojarszki Atomerőműben, ahol jövőre készül el egy újabb, immár nagyobb, 800 megawatt teljesítményű BN-800 típusú reaktorral felszerelt energiablokk. A jelek szerint óriás lehet a nemzetközi érdeklődés a technológia iránt, az ilyen berendezések ugyanis olyan fűtőelemekkel működnek, amelyeket a „hagyományos”, azaz a könnyű- vagy nyomottvizes reaktorok kiégett üzemanyagainak feldolgozásával gyártanak. Márpedig ez utóbbiak mennyisége számottevően nő. Az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a világon a kétmillió tonnát. Hasznosításuk csak nemzetközi együttműködéssel lehetséges, így a tervek szerint egy közös program keretében orosz gyorsreaktorokban lehetne felhasználni őket.

Ugyanakkor, még jó néhány évre van szükség ahhoz, hogy a technológiával a külpiacokra is kilépjen a Roszatom – hangoztatta Vlagyimir Kagramanjan. Hiszen az új reaktorokhoz új fűtőanyag-infrastruktúrára is szükség van, és ezt a teljes komplexumot először Oroszországban kell létrehozni. Ha minden jól alakul, akkor 2030-ra sikerül megteremteni azt a technikai-technológiai bázist, ami lehetővé teszi, hogy más országokban is megjelenjen a rektorok új generációja. Mindenesetre a BN-600-as immár két évtizede zavarmentesen működik, 74 százalékos rendelkezésre állásával nem marad el a világátlagtól. Az új BN-800-as és a tervezett BN-1200-as típus esetében az előzetes számítások azt mutatják, hogy hatásfokuk roppant magas lesz, és várhatóan az áruk is versenyképessé válik. A szakember szavai szerint ugyanis az első gyorsneutronos reaktor megépítése még 40-50 százalékkal többe került, mint a nyomottvizes, VVER típusé. A BN-800-asnál már csak 20-30 százalékos a különbség, a még nagyobb kapacitású – egyelőre csak a tervekben szereplő –, BN-1200-astól pedig már azt várják, hogy az egy megawatt teljesítményre vetített építési költsége megközelíti a „hagyományos” reaktorokét.

 

A fotón a BN-600 reaktor modellje látható.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére