Menu

Jövőre átadják a Leningrád 2-es első blokkját

leningrádi atomerőmű - Jövőre átadják a Leningrád 2-es első blokkját 
A Leningrád 2-es kiépítés 1-es blokkját a tervek szerint 2015-ben adják át – erősítette meg Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója.

 

Jelenleg mintegy 4200 ember dolgozik az építkezésen, de a szerelési fázisban számuk elérheti az 5-6 ezret is – közölte az orosz állami atomenergetikai óriás első embere. A Leningrádi 2-es kiépítés (LAESZ-2) 1200 MW-os blokkjai a szentpétervári tervezőintézet, a SZPAEP tervei alaján épülnek, ez az intézet tervezi majd a paksi blokkokat is. Tavaly az AtomenergiaInfo szervezésében a szakemberek és a széles nyilvánosság is megismerhette az AESZ 2006-os blokktípust, amelyet a tervezőintézet főmérnöke mutatott be Budapesten.

Kirijenko elmondta, hogy a Leningrád 2-es blokk fizikai indítását, illetve a blokk áramtermelésbe kapcsolását egyaránt 2015-re tervezik. A Leningrád 2-es kiépítésen egy sor újítást is bevezettek, amelyeket a többi épülő blokkok esetében is alkalmaznak majd. Így például a reaktortartályt nem oldalról, hanem felülről emelték a helyére. Az építkezésen nagy teherbírású, 1000 tonnás darukkal dolgoznak a nehéz alkatrészek mozgatásakor. A Leningrádi 2-es kiépítés másik három blokkját várhatóan 2016-ban, 2020-ban és 2021-ben adják át, ezek a Leningrád 1-es kiépítés grafitmoderátoros blokkjait váltják fel. A blokkok Szentpétervár és Leningrád megye áramszükségletének mintegy felét biztosítják. Az új szentpétervári erőmű másik magyar vonatkozása, hogy a Ganz EEG Kft., amely korábban a 440 MW-os és 1000 MW-os nyomottvizes blokkokhoz gyártott komplett átrakógépeket, lehetőséget kapot arra, hogy legyártsa az új 1200 MW-os blokk átrakógépének fontos részegységeit. A gyártott berendezést tavaly szállította le a magyar vállalat az orosz partnernek.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére