Menu

Kezdődhet a kiképzés a Leningrád-2-re

Kezdődhet a kiképzés a Leningrád-2-re
Megkezdte a működést az a mindenre kiterjedő, teljes értékű szimulátor, amelyen a Leningrádi Atomerőmű második kiépítésébe szánt újgenerációs reaktorok kezelését tanulhatják meg a szakemberek.

 

Ez a rendkívül összetett számítógépes-műszaki berendezés-együttes a reaktorok 3+ nemzedékéhez tartozó VVER-1200-as blokkok vezérlőpultjának pontos másolata, amelyen az egyszerű operátortól a műszakvezetőig az atomerőmű minden leendő munkatársa elsajátíthatja és tökéletesítheti a biztonságos munkához szükséges ismereteket, gyakorlati fogásokat.

A Szentpétervár közelében lévő Szosznovij Borban felépített szimulátort már 2015 decemberében átadták, ám mindeddig csak kísérleti üzemmódban működött.

A komplexum az energiablokk és az erőmű helyi rendszereinek különösen pontos matematikai modellezésén alapul – mondta Szergej Recskin, a már működő Leningrádi Atomerőmű kiváltására épülő Leningrád-2 oktatóközpontjának helyettes vezetője. Képes a lehető leghitelesebben reprodukálni minden üzemmódot, valamint a legkülönbözőbb rendellenességeket és rendkívüli helyzeteket, így a személyzet megtanulhatja ezek kezelését. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által a szimulátor megnyitásáról kiadott beszámoló azt is hangsúlyozza, hogy a komplexum a nemzetközi atomerőmű-biztonsági előírásoknak megfelelően jóval az első reaktor üzembe helyezése előtt megkezdte a munkát.

Tavaly, az év végén a létesítmény igazgatója, Vlagyimir Pereguda azt közölte, hogy a paksi erőműbővítés referenciájaként is szolgáló, vagyis az AESZ-2006-os projekt alapján a Magyarországnak is ajánlott reaktortípussal épülő Leningrád-2 új blokkjai közül az elsőben az idén márciusra tervezik az úgynevezett „forró bejáratást”, vagyis az összes rendszer komplex ellenőrzését, és május-júniusban helyezhetik be az „éles” üzemanyagkötegeket az aktív zónába.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére