Menu

Kirijenko: fontos a bizalom

 Roszatom vezérigazgatója. Szergej KirijenkoAz atomenergetikában a megrendelések mennyisége mára elérte a 2011. márciusi fukusimai reaktorbaleset előtti szintet – jelentette ki a Roszatom vezérigazgatója.

 

Szergej Kirijenko (képünkön) a Rosszija 24 közszolgálati tévécsatornának és az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek is interjúban értékelte az orosz állami atomenergetikai konszern tavalyi évét. Külföldön 20, Oroszországban pedig 9 reaktorblokk építésére van megrendelésük – mondta egyebek között, és hangsúlyozta: az ágazatban különösen fontos a bizalom, megszerzése. Hiszen minden döntés, amit hoznak, egy emberi életnél hosszabb időre, mintegy száz évre szól (körülbelül ennyit tesz ki egy atomerőmű előkészítése és építése, majd az akár nyolcvan évig tartó üzemeltetése, aztán pedig a leszerelése).

Fontosnak nevezte ebből a szempontból is a Hanhikivi-1 erőmű építésére elnyert megbízást. Finnország nyugati orientációjú állam, politikai tényezők tehát nem segítették a Roszatomot. Az eredeti tenderre még csak meg sem hívták az orosz konszernt, így nem is számítottak a megrendelésre, amely már csak azért is különösen értékes, mert – mint Kirijenko kiemelte – a hátterében nem kormányközi megállapodás, hanem színtiszta üzleti megfontolás, magántőkét képviselő cégcsoport döntése áll.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a Roszatom vitán felül a világ atomenergetikai iparának éllovasa. Oroszország építi otthon és külföldön is a legtöbb atomerőművet, vezet az urándúsításban, az egyetlen atommeghajtású jégtörőket üzemeltető állam a világban, és a gyorsneutronos reaktortechnológiában is az élen jár – sorolta. Ez utóbbi egyébként a közeljövőben, már a 2020-as években meghatározóvá válhat – mondta Kirijenko, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vezető szerep megőrzése érdekében a Roszatomnak tisztában kell lennie a saját gyengeségeivel is és tisztelnie kell a vetélytársakat.

Az atomenergetika nemzetközi piacáról szólva kiemelte, hogy az atomerőmű-építésre amúgy már önállóan is képes Kína folytatni kívánja az együttműködést a Roszatommal. Az orosz konszern tavaly nemcsak Finnországban, hanem Jordániában is tendert nyert. Az atomenergetika iránti igény nagyban függ az országok gazdasági fejlődésének ütemétől, így elsősorban azok, főleg a fejlődő országok fordulnak az ágazat felé, ahol a dinamikus növekedés miatt nő az energiaigény – fejtegette a vezérigazgató. Mint elmondta, meg akarják vetni lábukat az észak-amerikai piacon is. Tavaly lezárult ugyan a húszéves „Megatonnákból megawattok” program, amelynek keretében a leszerelt szovjet atomfegyverekből kinyert hasadóanyagból készült üzemanyag amerikai atomerőművek számára, de 11,5 milliárd dollár értékű megrendelése továbbra is van a Roszatomnak az Egyesült Államok energetikai cégeitől – mondta. Hozzátette, hogy magasabb szintre akarják emelni ezt az együttműködést, és nemcsak dúsított uránt szállítanának az USA-ba, hanem kész fűtőelem-kazettákat is. Oroszország számára ugyanis ma már nem okoz technológiai problémát nyugati típusú reaktorokba szánt üzemanyagot gyártani.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére