Menu

Kirijenko szerint jó jel a leleplezés

Kirijenko szerint jó jel a leleplezés
Aktívan küzd a korrupcióval a Roszatom, még ha a leleplezések nem is mindig hatnak kedvezően a cégcsoport tekintélyére – derült ki az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának kijelentéséből.

 

Szergej Kirijenko, egy az állami megrendelésekről tartott moszkvai konferencián közölte: 2013-2014-ben a tenderekkel kapcsolatos visszaélések miatt több mint 300 anyagot adtak át a bűnüldöző hatóságoknak, és meghaladta a nyolcvanat azoknak az eseteknek a száma, amelyekben büntetőeljárás indult – alkalmanként vállalatvezetők ellen is.

„Megértettük, hogy a csalások nem fejeződnek be, ha nem hozunk kemény intézkedéseket” – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség a Roszatom-vezért, aki hozzátette: visszaélés esetén nemcsak leállítják az adott felvásárlásokat, nemcsak elbocsátják a felelősöket, hanem a rendfenntartó szerveknek is átadják az anyagokat. Szavai szerint ez kellemetlen a cég tekintélye szempontjából, hiszen minden esetben arról szólnak a hírek, hogy „a Roszatom egyik kulcsfontosságú vállalatánál jelentős lopásra derült fény”. Ugyanakkor hozzátette: tudatosan hoztak ilyen döntést, és a machinációk feltárásáról szóló hírek számára „nem azt jelentik, hogy gond van, hanem, éppen ellenkezőleg, azt, hogy a helyzet nyilvános és átlátható”.

Nemrég a tekintélyes nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság, a KPMG állapította meg, hogy a Roszatom belső ellenőrzési tevékenysége megfelel a nemzetközi szabványoknak, az etikai normáknak és a szakmai előírásoknak. Az erről szóló jelentések arra is kitértek, hogy az orosz atomóriás egy belső utasítással is továbbfejlesztette a gazdasági visszaélések kiszűrésére tett erőfeszítéseket: minden jogi dokumentumot a társaság jogi és vállalati munkáért felelős főosztálya véleményez, és ha korrupciós tényezőket fedez fel, akkor azokra külön határozatban hívja fel a figyelmet. Februárban egy, a hatalmi és a bűnüldöző szervek képviselőinek részvételével tartott, moszkvai konferencián pedig példaként állították a többi állami vállalat elé a Roszatom korrupcióellenes intézkedésit. A konszern folyamatosan korszerűsödő antikorrupciós rendszere bebizonyította hatékonyságát, megvan ugyanis hozzá a stabil jogi alap és érvényesülnek a végrehajtáshoz szükséges szabályozó dokumentumok – hangoztatták a tanácskozáson.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére