Menu

Kiszolgált reaktorok leállítása Oroszországban

Kiszolgált reaktorok leállítása Oroszországban
Több atomerőműblokk leállítását is tervezik 2016 és 2020 között Oroszországban, mivel lejár a reaktorok üzemideje.

 

Ez derül ki abból a tenderből, amelyet a Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó társaság, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom hirdetett meg a reaktorbezárások előkészítésének műszaki-gazdasági költségelemzésére. A kiírás értelmében az anyagnak a jövő év március közepéig kell elkészülnie.

A tájékoztatás szerint 2017-re tervezik a novovoronyezsi 3. energiablokk 1971-ben üzembe helyezett, nyomottvizes VVER-440 típusú reaktorának végleges lekapcsolását. A belojarszki létesítményben az 1. és 2. blokk könnyűvizes, grafitmoderálású AMB-100-as és AMB-200-as reaktorait 1983-ban, illetve 1990-ben már üzemen kívül helyezték, és tavaly a bontásuk is elkezdődött. A bilibinói atomerőmű négy, 1974-1978 között beindított, EGP-6-os, azaz ugyancsak grafitmoderálású, forralóvizes reaktorának leállítása a korábbi bejelentések szerint, 2019-2021 között várható. Nagyjából erre az időszakra tervezik a leningrádi atomerőmű első és második, 1973, illetve 1975 óta működő RBKM, vagyis csatorna-típusú, nagy energiakimenetű reaktorának a bezárását is.

Az üzemidő lejárta utáni, végleges leállítás a reaktorok „életciklusának” fontos eleme, amelyhez komoly intellektuális háttérre, innovatív mérnöki megoldásokra és magasan képzett szakemberekre van szükség, de elengedhetetlen hozzá a hatékony előkészítés is – hangsúlyozza a Roszatom-tenderről beszámoló jelentésében a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére