Menu

Korszerűbb olvadékcsapda

Korszerűbb olvadékcsapda   Az Akkuyu atomerőmű számára egy továbbfejlesztett zónaolvadék-fogó szerkezetet, vagy másként  olvadékcsapdát mutatott be a moszkvai Atomenergoprojekt Nyrt
Az Akkuyu atomerőmű számára egy továbbfejlesztett zónaolvadék-fogó szerkezetet, vagy más néven olvadékcsapdát mutatott be a moszkvai Atomenergoprojekt Nyrt., az atomerőmű főtervezője a török szakemberek számára.

 

Az új, 3+ generációs AESZ-2006/MIR-1200-as blokk 10-7 reaktorév, tehát extrém ritka valószínűséggel bekövetkező zónaolvadás esetén is megakadályozná a radioaktív anyag kijutását a környezetbe.

A törökországi körülményekhez igazodva a modernizált olvadékcsapda sok más előnye mellett ellenáll a földrengéseknek, megnövelt ütési és dinamikai szilárdsággal bír, valamint beépítésének technológiája is egyszerűsödött. „Az aktív zóna olvadékát magába záró szerkezet korszerűsített változata fenntartja a folytonosságot, a benne lezajló fizikai folyamatok és kémiai reakciók megegyeznek a korábbi változatokéival. Ugyanakkor a projekt egy sor olyan változást tartalmaz, melyek javítanak az olvadékcsapda üzemeltetésének sajátosságain és növelik az erőmű biztonsági szintjét” – közölte Alekszandr Szidorov, az orosz know-how egyik kidolgozója.

A modernizált olvadékcsapdában a merevítő elemek hatékonyabb hűtőszerkezettel bírnak, ennek köszönhetően csökkenthető az olvadékcsapda anyagkapacitása. A Novovoronyezs-2 atomerőműnél (melynek főtervezője és fővállalkozója az Atomenergoprojekt Nyrt.) alkalmazott módosításhoz képest a korszerűsített olvadékcsapda súlya majdnem 15 százalékkal kevesebb. „Projektről projektre javítottunk az olvadékcsapda összeszerelésének és beépítésének módján szerkezetének egyes elemeit megváltoztatva és összevonva. Végeredményben egy egyszerű és kényelmes séma született az olvadékcsapda felszerelésére, ami legalább egy hónappal megrövidíti a beépítési időt” – mondta Alekszandr Szidorov.

Az olvadékcsapda orosz szakemberek know-how-ja. Egy esetleges üzemzavar esetén a szerkezet magában tartja az aktív zóna folyékony és szilárd állagú darabjait és a reaktor szerkezeti anyagának maradványait, ezáltal megvédi a védőburkolatot a sérüléstől, és megakadályozza, hogy radioaktív anyagok kerüljenek a környezetbe. Az olvadékcsapda úgynevezett „áldozat” anyaggal van megtöltve, amellyel kölcsönhatásba lépve az aktív zóna olvadéka elveszíti a felhalmozott hő egy részét. Ezenkívül végbemegy még egy sor kémiai folyamat, végeredményben lehetővé válik az olvadék lokalizációja és hosszútávú hűtése. Elsőként a világon a kínai Tianwan és az indiai Kudankulam atomerőművekben, Oroszországban először a Novovoronyezs-2 és a Leningrád-2 erőművekben szereltek be zónaolvadék-fogó berendezést.

Az Akkuyu atomerőmű Törökországban, a Földközi-tenger partján elterülő Mersin tartományban található. Az erőmű az Atomenergoprojekt Nyrt. által kidolgozott AESZ-2006 3+ generációs projekt szerint épül, mely a legkorszerűbb aktív és passzív megoldásokat alkalmazza a biztonság terén.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére