Menu

A Leningrád-2 Atomerőműben is indul egy újabb blokk

A Leningrád-2 Atomerőműben is indul egy újabb blokk

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésében megkezdődött az 1. számú blokk fizikai indítása, azaz behelyezték az első fűtőelemeket a jelenleg legkorszerűbb, 3+ generációs modellt képviselő VVER-1200 típusú reaktor aktív zónájába.

 

Ez két szempontból is fontos esemény. Egyrészt december 6-án a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkjában ugyancsak kezdetét vette a fizikai indítás, azaz Oroszország történelmében először került sor egyetlen hét alatt egyszerre két korszerű nukleáris blokk indítására. Másrészt – miután tavaly év végén már beindították egyet a Novovoronyezs-2 Atomerőműben – ez a második 3+ generációs blokk, amely villamos energiát fog termelni Oroszországban.

Az oroszországi atomerőműveket üzemeltető cégcsoport, a Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó Roszenergoatom első embere, Andrej Petrov a fizikai indítás kezdetekor azt hangoztatta, hogy gyakorlatilag lezárult minden, a Leningrád-2 Atomerőmű 1. blokkjának építésével kapcsolatos munka. „30 nap alatt felkészítik a reaktort arra, hogy elérje legkisebb ellenőrzött teljesítményszintet. A többszakaszos programnak megfelelően elvégzünk minden szükséges kísérletet és indítási műveletet a reaktoregységben. A következő lépés az energetikai indítás lesz, amely a jövő évben kezdődik” – mondta. Azt is hangoztatta, hogy a projektvezérlés egyedülálló módszerének bevezetése tette lehetővé az indítási műveletek határidő szerinti megkezdését. Mint közölte, a Roszenergoatom, a Leningrádi Atomerőmű, a konstruktőr- és tervezőcégek, a berendezés-beszállítók vezetői, a fővállalkozó nonstop üzemmódban, egy közös projektirodában dolgoztak.

Valerij Limarenko, a létesítményt tervező ASZE cégcsoport feje a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Leningrád-2 első blokkja referenciaként szolgál a Roszatom közreműködésével a világ különböző országaiban zajló nemzetközi projektekhez. Ezek között van a paksi telephelyen megvalósuló kapacitásfenntartás is.

A Leningrádi Atomerőmű igazgatója, Vlagyimir Pereguda kijelentette: „A Leningrád-2 Atomerőmű új blokkjai az egész régió számára rendkívül fontos feladatot teljesítenek.” Az RBMK típusú, 1. számú blokk leállítását már a következő évre, 2018-ra tervezik, ezért az új blokkok üzembe helyezésének és leállításának összehangolása Leningrád megye számára létfontosságú feladat, az energetikai, valamint a gazdasági stabilitás garanciája – mondta Pereguda.

A reaktorba az összesen 163 darab üzemanyag berakása ez év végéig történik meg, a villamosenergia-termelés megkezdése pedig várhatóan 2018 elején fog megkezdődni.

A Leningrádi Atomerőmű Északnyugat-Oroszország legnagyobb villamosenergiatermelője. Ez az atomerőmű biztosítja a régióban előállított villamos energia mintegy 50 százalékát.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére