Menu

Leningrád II Atomerőmű – befejeződött az üzemanyag-kazetták berakása

Leningrád II. atomerőmű - befejeződött az üzemanyag-kazetták berakása
2017. december 17-én a Leningrád II. kiépítés első VVER-1200 típusú blokkjának reaktorába befejeződött az összesen 163 darab friss üzemanyag-kazetta berakása.

 

A folyamat fizikai indítása az első üzemanyag-kazetta berakásával december 8-án vette kezdetét, ami egy nagyon fontos szakmai esemény, hiszen a világ első VVER-1200 típusú blokkja, a novovoronyezsi 6. blokk már 2017. február óta kereskedelmi üzembe állt, így a leningrádi új blokk 2018 elejére tervezett indulását követően már két 3+ generációs blokk fog üzemelni Oroszországban.

A Leningrádi Atomerőmű Északnyugat-Oroszország legnagyobb villamos energia termelője.

Ez az atomerőmű biztosítja a régióban előállított villamos energia mintegy 50 százalékát. Az alábbi videóban néhány kocka erejéig láthatjuk az első üzemanyag-kazetta berakását az aktív zónába.

A leningrádi esemény magyar szempontból azért is rendkívül fontos, mert a leendő paksi új blokkok első számú referenciablokkjáról van szó.

Az új típusú paksi blokkok kapcsán az Európai Bizottság megállapította, hogy a VVER-1200 típusú blokk teljesíti a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat. Idén novemberben a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első VVER-1200 típusú blokkja megkapta a patinás amerikai energetikai folyóirat, a Power magazin Legjobb erőmű díját, egy amerikai és egy svéd atomerőmű társaságában. Ez a kiadvány kiemelte, hogy az új 3+ generációs, VVER-1200 típusú novovoronyezsi blokk „a legújabb eredményeken és fejlesztéseken alapul”.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére