Menu

Magyar szakemberek tanulmányozzák az orosz projektet

Roszatom orosz projekt
Magyar szakemberek tanulmányozzák az orosz projektet címmel a Roszatom állami konszern internetes portálja, a rosatom.ru adott hírt arról, hogy a paksi bővítés tenderének tervezett kiírása előtt Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója felkereste a szentpétervári Atomenergoprojekt tervezőintézetet.

 

Alekszandr Kazarin tervezési igazgatóval és Szergej Szvetlovval, az új típusú AESZ-2006-os (MIR-1200) projektigazgatójával találkozva Nagy Sándor a típussal kapcsolatos biztonsági, műszaki kérdésekről, valamint az engedélyezési eljárásról beszélt vendéglátóival.

A szentpétervári intézet által tervezett AESZ-2006-os erőműtípus 1200 MW-os teljesítményű 3+ generációs blokkal rendelkezik. Jelenleg a Leningrádi erőmű 2-es kiépítés területén valósul meg, illetve Fehéroroszországban Osztrovecben is ilyen erőmű épül. Csehországban MIR-1200-as néven fut a projekt a temelíni bővítési tenderre beadott orosz-cseh ajánlatban, de Kínában a tianwani atomerőműben is ilyen blokkok épültek.

A négy aktív biztonsági csatorna mellett úgynevezett zónaolvadék csapdával (core catcher) is ellátták a típust. A reaktort és a gőzfejlesztőt is felszerelték passzív hőelvezető rendszerrel. A konténmenten belül hidrogén-égetők, illetve maga a kettős falú vasbeton konténment szolgálja a típus fokozott biztonságát. Csehországban az orosz ajánlat 70 százalékos helyi gyártási részarányt tartalmaz.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére