Menu

Melegjáratás a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkján 

Melegjáratás a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkján 
A Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkjának üzembe helyezése a végső fázisba érkezett: 2017. szeptember 13-án 18.00-kor megkezdték a blokk villamosenergia-hálózatra kapcsolását megelőzően a melegjáratást.

 

Ezen munkálatokról szólva az ASZE mérnöki vállalat oroszországi projektjeiért felelős alelnöke, Alekszej Gyerij elmondta: A melegjáratás lényegében már a blokk normál üzemi próbája, amelynek során az üzemanyag berakását megelőző utolsó méréseket végzik el.

A melegjáratás alatt a szakemberek ellenőrzik a blokk fő berendezéseit abból a szempontból, hogy megfelelnek-e az üzemeltetéssel szemben támasztott biztonsági követelményeknek. Ugyancsak elvégzik a primer és szekunder kör túlnyomásvédelmi rendszerének próbáját, illetve a reaktor üzemi hőmérsékletén ellenőrzik a fő keringtetőszivattyú működési paramétereit. Ezenkívül végrehajtják a saját elektromos betáplálás tesztjét is, azaz ellenőrzik a dízlegenerátorok működését mind áramszünet, mind pedig teljes áramkimaradás esetére. Ugyancsak teljes körűen vizsgálják a blokkvezénylő berendezéseit, valamint a reaktorbiztonsági rendszert.

– Október végéig biztosítanunk kell a technológiai rendszerek és a különböző egységek üzemkészségét, el kell végezni ehhez az összes vizsgálatot, hogy fogadni lehessen a hatóság, a Rosztyehnadzor küldöttségét, amely engedélyezi majd az üzemanyag reaktorba történő berakását – közölte Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom Konszern vezérigazgatója.

Andrej Szalnyikov, a Rosztovi Atomerőmű igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a 32 naposra tervezett melegjáratás után a blokk fizikai indítására készülve következik  a primer és szekunder köri fő- és segédberendezések revíziója.

A melegjáratási szakasz után hajtják végre a reaktor és berendezéseinek utolsó ellenőrzését, amelynek eredményeként a Rosztyehnadzor engedélyt ad a blokk fizikai indítására, amelyet 2017 végéig készülnek végrehajtani – tette hozzá.

 

Fotó: seogan.ru


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére