Menu

Minszk jól jár az atomerőművel

Minszk jól jár az atomerőművel
Példaértékűnek tartja a Belorusz Atomerőmű építését a Roszatom orosz állami nukleáris energetikai konszern vezérigazgató-helyettese.

 

Alekszandr Loksin Minszkben, az Atomexpo Belarusz 2015 nemzetközi fórum megnyitóján értékelte a munkálatokat, amelyek a szavai szerint az aktív szakaszba értek és a tervezettnél valamelyest gyorsabban haladnak. Mint elmondta, a beruházáson jelenleg háromezer ember dolgozik, de a számuk hamarosan megkétszereződik. Az építési-szerelési munkák mintegy nyolcvan százalékát helyi társaságok végzik, nagyon magas színvonalon – közölte.

Az ország nyugati részén, Asztravec mellett épülő létesítményben két, egyenként 1200 megawattos reaktor működik majd. Az atomerőmű AESZ-2006 típusú lesz. Olyan, amilyet a paksi bővítéshez Magyarországnak is kínál a Roszatom. Ez a berendezés a 3+ generációs típushoz tartozik és megfelel minden olyan nemzetközi atombiztonsági előírásnak, ami a 2011. márciusi fukusimai erőműbaleset után született. Az első energiablokkot 2018 novemberében, a másodikat pedig 2020 júliusában tervezik átadni.

Az atomerőmű beindítása után Belarusz teljes egészében lemondhat az energiaimportról – jelentette be a minszki fórumon Mihail Mihagyuk energetikai miniszterhelyettes. Pedig – több mint 60 százalékos csökkenés után – még tavaly is jelentős, 1,4 milliárd kilowattórát meghaladó volt a behozatal Oroszországból. Az elmúlt években tekintélyes, bő 1,8 gigawattnyi áramtermelő kapacitást építettek ki és a régiek leállítására készülnek – fejtegette a miniszterhelyettes, aki hangoztatta: az atomerőmű-építési munkálatok az előzetes menetrendnek megfelelően folynak. A belorusz kormány helyettes vezetője, Vlagyimir Szemasko arról számolt be, hogy az orosz rubel jelentős árfolyamesése miatt végül a tervezett 10 milliárd dollárnál kevesebbe kerülhet majd Minszknek az asztraveci beruházás. A munkálatokra ugyanis dollárhitelt kaptak Moszkvától, míg a szerződést rubelben kötötték meg – mondta.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére