Menu

Ne ajánlj olyat másoknak, amit magad nem ellenőriztél!

Kirijenko - Ne ajánlj olyat másoknak, amit magad nem ellenőriztél!
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Atomenergetika a 21. században címmel megrendezett szentpétervári miniszteri konferenciájának résztvevői megvitatták a jövő atomenergetikájának kilátásait.

 

Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója szerint az országok többsége az atomenergiát választja a fenntartható fejlődés érdekében. Az országok a villamos energia tekintetében olyan hosszú távú biztosítékot szeretnének, amely független a piaci árak rövid távú alakulásától. A tárgyalásoknak arról kell szólniuk, milyen szerepet kap az atomenergia az energiamixben. Áttörést jelentett a konferencián, hogy az országok többsége úgy beszélt az atomenergetikáról, mint az energiamix kötelező eleméről.

“Az atomerőmű építése drága dolog, de a modern erőművek, amelyeket mi építünk és ajánlunk a partnereinknek nem kevesebb, mint 60 évig fognak működni. Az igazat megvallva, meg vagyunk győződve róla, hogy még a 80 évet is meg fogja haladni az élettartamuk. Egyetlen egyszer kell csak beruházni; az urán ára a villamos energia ár 4-5%-a, ezért ha az urán ára a kétszeresére nő, a felhasználó ezt nemigen fogja érzékelni a villamos energia árában.”

“A második fontos ok a környezetvédelem. Az atomenergia nem bocsát ki szén-dioxidot. A klímaváltozás hatásait sajnos jól látjuk. Készítettünk egy számítást, amely szerint, ha olyan döntés születne, hogy a világ összes atomerőművét bezárják, akkor a légkörbe kerülő szén-dioxid évente hozzávetőlegesen elérné az 1 milliárd 700 millió tonnát. A jelenleg üzemelő atomerőművek jelentősége óriási az üvegházhatás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. Az ország ugyanakkor nemcsak villamos energiát kap az atomerőműből. Az atomtechnológia a magas technológiára épül és nem a nyersanyagra, így maga után vonja az ipar, a tudomány, az oktatás és a szakemberképzés magas szintjét is, emiatt megváltozik az árszerkezet.”

“A kereskedelmi tárgyalásokat illetően elmondható, hogy a nyomottvizes VVER-reaktor iránt nagy az érdeklődés. Fukusima után új elvárás jelent meg az atomerőművekkel szemben: úgy kell megépíteni, mintha Fukusimában épülne, és az ottani körülmények között is működőképesnek kell maradniuk. Oroszország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok már tudják, hogyan oldható ez meg és bejelenthetik, hogy rendelkezésükre áll ilyen megoldás. Ugyanakkor a felsorolt államok közül Oroszország az egyetlen olyan, ahol a tervek nemcsak papíron léteznek, hanem már meg is valósultak. Ez nem pusztán szakmai, tudományos vélemény. A biztonságot a működés közben szerzett tapasztalat során ellenőriztük. Nálunk alapszabály: ne ajánlj olyat másoknak, amit magad nem ellenőriztél! Először tapasztalatot kell szerezni, felépíteni egy kísérleti modellt, atomerőművi blokkok sorát, és csak utána lehet ezt a technológiát más országok számára felajánlani. Mi az összes vevőnknek meg tudjuk mutatni az atomerőműveket.”

“Nagy az érdeklődés a kis és közepes teljesítményű reaktorok iránt is. Amikor olyan országgal kezdünk tárgyalni, amely éppen csak elindult az atomenergetika útján, elmondják, a legfőbb előnye annak, hogy velünk dolgozhatnak az, hogy mi teljes körű megoldást kínálunk. Fel tudjuk építeni az atomerőművet, segítséget tudunk nyújtani a törvényi szabályozás létrehozásában, a nemzeti ellenőrzési hivatalok létrehozásában, működtetni tudjuk az atomerőművet, uránt és fűtőanyagot tudunk szállítani az atomerőmű számára annak teljes élettartama alatt, újra tudjuk hasznosítani a hulladékot és segíteni tudunk az atomerőmű leszerelésében is az üzemidő lejártát követően. Ebben rejlik az orosz ajánlat egyedisége. Mi voltunk az elsők, akik létrehoztuk ezt az integrált technológiai láncot” – tette hozzá Szergej Kirijenkó.

 

Részlet Szergej Kirijenkóval, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával készült interjúból


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére