Menu

Nem félnek az atomtól az oroszok

Energetikai jövő - Nem félnek az atomtól az oroszokAz orosz közvélemény túlnyomó többsége az atomenergiában látja az ország energetikai jövőjének zálogát – derült ki a Levada moszkvai közvélemény-kutató központ felméréseiből, amelyeket Alekszej Grazsdankin igazgatóhelyettes összesített.

 

Szavai szerint az ágazatot kísérő kockázatokra és veszélyekre odafigyelnek ugyan a megkérdezettek, de nem tartják olyan súlyosnak őket, hogy miattuk lemondjanak az atomenergiáról.

Az erőműbalesetek persze befolyásolják a közvéleményt, és a 2011. márciusi fukusimai szerencsétlenség is csökkentette a támogatók arányát, de ez a vizsgálatok szerint 2013-ra már visszaállt a korábbi szintre – mondta Grazsdankin. A tavalyi felmérések eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 30 százaléka támogatja az atomenergia aktív fejlesztését, 39 százalékuk a jelenlegi szint fenntartása mellett van, és csak ötödük fogná vissza az ágazatot.

A különböző régiók képe sem tér el jelentősen az általánostól, sőt ahol atomerőmű működik, még nagyobb is a támogatás. Murmanszkban például tízből négy ember fejlesztené az atomenergetikát, több mint harmaduk őrizné meg a mostani szintet és mindössze két százalékuk sürget leépítést. Leningrád és Tver megyében pedig – a Remarket piackutató felmérése szerint – a lakosság kétharmada támogatja a nukleáris ágazat további fejlesztését vagy legalábbis a fenntartását.

 

Fotó: doseng.org

 

Kapcsolódó cikkeink:

Izgalmas időszak elé néz az atomenergia
Globális nukleáris biztonság


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére