Menu

Nem pontos a részecskefizika standard modellje?

Nem pontos a részecskefizika standard modellje? - Atomenergia info

Germánuim-76 izotópot szállított a GERDA nemzetközi kutatócsoportnak a szibériai Zelenogorszkban működő Elektrokémiai Üzem (EHZ).

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó cégcsoportjához, a TVEL-hez tartozó társaság olyan kísérleteket segít ezzel, amelyeket az úgynevezett neutrínó nélküli kettős béta-bomlás vizsgálata céljából végeznek. Ha sikeres lesz ez a munka, és észlelni tudják a jelenséget, az azt jelenti, hogy az eddig tömeg nélküli részecskének tartott neutrínónak van saját tömege, és valójában önmaga antirészecskéje is. Ez pedig arra utal, hogy a fizika egyik alaptétele, a részecskefizika standard modellje nem pontos – írta beszámolójában a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Tavaly szeptember elején tartottak megbeszélést az orosz atomipar és a GERDA (GERmanium Detector Array) kutatócsoport képviselői, amelyen arról volt szó, miként lehet megszervezni stabil germánium-76 izotóp szállítását Oroszországból. Az EHZ – mint azt közleményében tudtul adta – már a GERDA-kutatások második üteméhez juttatott el érzékelők kialakításához szükséges germániumizotópot a Max Planck Társaság heidelbergi Atomfizikai Kutatóintézetébe.

Amellett, hogy biztosítania kellett az izotóp különösen nagy vegyi tisztaságát, az EHZ-nak a tárolás és a szállítás során jó néhány más, különleges feladatot és feltételt is teljesítenie kellett.

Az átmeneti raktározást például egy föld alatti tárolóban oldották meg, egy külön erre a célra készített szarkofágban, amely megóvta a terméket a kozmikus sugárzástól, és a cég szakemberei ugyanilyen védelmet biztosító szállítókonténert is készítettek.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére