Menu

Neutronkutatási központ Szentpétervár közelében

neutronkutatási központ - neutron atomreaktor
A grenoblei reaktor utolsó napjait éli, s helyét rövidesen egy új orosz létesítmény foglalja el. Tizenkét szigorú, öltönyös ember, a legnagyobb európai atomkutató egyetemek professzorai Szentpéterváron találkoztak a Kurcsatov Intézet igazgatójának meghívásának eleget téve.

 

A résztvevők egyike, Mihail Kovalcsuk kifejtette: “Találkozónk legfőbb feladata, hogy nemzeti programunkat összeegyeztessük az európai programmal, ezzel elkerülve a felesleges ismétlődést. Fontos, hogy amin dolgozunk, az nemzetközi és európai mércével is mérhető legyen”. Különösen aktuálissá válik ez az integráció néhány év múlva, amikor Szentpétervár közelében befejezik a PIK neutronreaktor építését, mely Oroszországban a fizika tudományterületének egyik legfontosabb projektje.

Sebastian Schmidt, a Dortmundi Technológiai Főiskola professzora szerint “ez a világ legnagyobb neutronreaktora lesz, melynek jelentősége világraszóló. A berendezéssel betekintetést nyerhetünk a mikrokozmoszba, ismereteink eddigi határait tovább szélesíthetjük. Számunkra ez legalább olyan fontos esemény lesz, mint a nagy hadronütköztető elindítása.”

A PIK-reaktor egy szuperméretű mikroszkóp, egy gigantikus neutronforrás lesz, amellyel bármilyen anyagot át lehet majd világítani; atomokra lehet bontani az anyagok szerkezetét, a neutronreaktor képes lesz behatolni a molekulába, és megváltoztatni az anyagok tulajdonságait, például smaragddá változtatni a korundot*. A legfontosabb, hogy alapkutatásokat lehet vele végezni, ezek listáját most állítják össze. Az európai tudósoktól nagyon sok igény érkezik, hiszen a környezetvédők tiltakozásai miatt egyre nehezebben tudnak kísérletezni intézeteikben.

Andre Harryson, a Max von Laue Intézet igazgatója, professzora elmondta: “Franciaországban van a telephelyünk, mivel Európában ez az utolsó ország, ahol teljes értékű kutatásokat lehet még végezni. A többi országban bezárják a reaktorokat, beruházásokat állítanak le. Néhány év múlva az egész világból érkeznek Oroszországba kutatók.” A tervek szerint a reaktor körül tudományos városka jön létre, ahol a világ számos szegletéből érkezett tudósok élnek majd. A PIK-hez hasonló reaktor a legközelebbi tíz év során sehol nem fog épülni. A reaktor 2017-ben éri majd el teljes kapacitását.

 

*A korund eredetileg színtelen, de szennyezés hatására kék, narancssárga, vörös színű nagy keménységű, magmatikus ásvány.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére