Menu

Nincs zavar a fűtőanyag ellátásban

Jó évet zárt a TVEL - fűtőanyag

A Roszatom orosz állami konszern cégcsoport vállalatai a nukleáris fűtőanyag vasúti szállítására vonatkozó ukrán tilalom ellenére alternatív megoldások segítségével eleget tesznek minden nukleáris fűtőanyag szállítási kötelezettségüknek a külföldi partnereik részére – közölte Vaszilij Konsztantyinov, a Roszatom nukleáris fűtőanyaggyártó vállalata, a TVEL Nyrt. kereskedelmi és nemzetközi együttműködésért felelős alelnöke.

 

Az Ukrán Állami Atomenergetikai Bizottság 2014. február 28-án megtiltotta a nukleáris fűtőelemek és a kiégett fűtőanyagok vasúti szállítását. A Roszatomhoz tartozó TVEL Nyrt. vállalata minden nukleáris fűtőelem szállítási kötelezettségét teljesíteni fogja partnerei, vagyis a külföldön működő atomerőművek részére. E célokra alternatív megoldásokat is igénybe vesz a cég. „ Minden külföldi partnerünkkel továbbra is a normál ügymenetnek megfelelően működünk együtt, azok megértéssel fogadták a szállítási útvonal módosítását – hangsúlyozta Vaszilij Konsztantyinov.

 

Előzőleg Ivan Genov, a bulgáriai Kozloduji Atomerőmű igazgatója újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy “Az ukrajnai események semmilyen módon nem befolyásolják a Kozloduji Atomerőmű friss fűtőanyaggal való ellátását, valamint a kiégett fűtőelemek elszállítását sem. Ilyen körülmények között, lehetőségünk van a fűtőanyag kazettákat Oroszországból repülővel szállítani – mondta az atomerőmű igazgatója, hozzátéve, hogy jelenleg az atomerőmű V és VI blokkjai 2014 végéig nincs szükség a fűtőanyag átrakására és a tartalékok felhasználásával az erőmű jövő tavaszig üzemelhet”.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére