Menu

Nem mondanak le a nukleáris rakétahajtóműről

Kell a nukleáris rakétahajtómű
Kitart az atom-rakétahajtómű mellett az orosz űrkutatási ügynökség, a Roszkoszmosz.

 

A szervezet határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kiadások csökkentése miatt leállítják ezeket a kutatásokat. Igaz, hogy a 2016-2025 évre szóló, tízéves szövetségi űrprogram költségvetését megkurtították, méghozzá mintegy 30 százalékkal, 2000 milliárd rubelre, és ezért több tervről is le kell mondani, ám a Roszatom állami atomenergetikai konszernnel közösen folyó fejlesztés nem szerepel ezek között – derül ki a jelentésekből.

A nukleáris rakétahajtómű megalkotásáról még 2009-ben hozott döntést az orosz elnök mellett működő modernizációs bizottság, és egy évvel később meg is kezdődött a munka, amely rövidesen gyakorlati eredménnyel kecsegtet. 2018 végére már az első repülési kísérleteket tervezik a berendezéssel. A program mintegy 20 milliárd rubelbe kerül, és ebből 17 milliárdot az állam áll – írta a newsru.com internetes hírportál.

Az 1970-es években a Szovjetunióban már folyt hasonló munka – közölte a Roszkoszmosz szóvivője. Igor Burenkov szavai szerint néhány ilyen eszközt fel is bocsátottak az űrbe, és ott sikeresen működtek.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére