Menu

Okos városokért is dolgozik a Roszatom

Okos városokért is dolgozik a Roszatom - Atomenergia info

A Roszatom is tagja lett annak a konzorciumnak, amelynek célja a digitális technológiák fejlesztése és meghonosítása a városszervezésben.

 

Az összefogásról a minap írtak alá memorandumot egy moszkvai fórumon az orosz állami atomkonszern mellett a távközlési minisztérium, a Rosztelekom telekommunikációs társaság, a szentpétervári információtechnológiai egyetem (ITMO) és a moszkvai Lomonoszov Egyetem képviselői.

A konzorcium egyik fő feladata az „Oroszország okos városai” koncepció megalkotása és megvalósítása. A tervek szerint még az idei év végéig kijelölnek „kísérleti” területeket és útitervet dolgoznak ki egyebek közt a városirányítás digitális platformjainak kialakítására, a vezető nélküli közlekedés meghonosítására, a közműszolgáltatások átláthatóbbá és hatékonyabbé tételére, valamint a magas technológiát képviselő vállalatok, projektek és más kezdeményezések számára vonzó feltételek megteremtésére.

A koncepció ötven város gyorsított fejlesztését feltételezi, ami csaknem 50 millió embert érint – mondta Mihail Oszejevszkij, a Rosztelekom elnöke.

Szergej Kalugin távközlési miniszterhelyettes fontos feladatnak nevezte, hogy a digitalizáció segítségével növeljék a hatékonyságot és az átláthatóságot a városirányításban. A városok a Föld felszínének mindössze két százalékát foglalják el, ám ők adják a világ GDP-jének 70 és lakosságának 50 százaléka – mondta, majd hozzátette: „Oroszországban a városi népesség ma már 74 százalékot tesz ki.”

Számos a kormány és a városi önkormányzatok előtt álló feladatot meg lehet oldani technológiai innovációval, köztük a Roszatom digitális megoldásaival – hangoztatta az orosz atomóriás első vezérigazgató-helyettese, Kirill Komarov. Szavai szerint az atomlétesítmények közelében lévő városokban több százezer ember él, és a Roszatomnak nagyon fontos a városi infrastruktúra fejlesztése, a lakosság életszínvonalának emelése. „Gyakorta a mi városaink válnak a tudományos és technológiai fejlesztések központjaivá” – mondta. Törvényszerűnek nevezte a Roszatom részvételét az új projektben, mert annak keretében más városok infrastruktúrájába is integrálni lehet ezeket a megoldásokat, így is javítva és kényelmesebbé téve az ott lakók életét.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére