Menu

Orosz izotóp megy Brazíliába

Orosz izotóp megy Brazíliába
Brazíliába szállít molibdén-99-et (Mo-99) a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Izotop részvénytársaság.

 

A moszkvai központú cég ilyen termékek forgalmazásával foglalkozik. Ahogy azt honlapjukon található küldetésükben is megfogalmazták, a cég jelenti a legfontosabb láncszemet az orvosi izotópok előállítói és az oroszországi, valamint külföldi felhasználók között. A brazíliai exportról szóló szerződést a napokban kötötték meg a dél-amerikai ország Nemzeti Atomenergia-bizottságával. A dokumentum aláírását próbaszállítások előzték meg, és mivel az orosz izotópok minőségével elégedettek voltak Brazíliában, lehetőség nyílt a hosszabb távú együttműködésre is.

A Mo-99 izotópot az egészségügyben használják, ez az egyik legfontosabb sugárgyógyászati anyag. A brazil megrendelés az egyik legnagyobb az orosz szállítók számára azóta, hogy az ország kilépett az ilyen izotópok nemzetközi piacára. A megrendelő igénye szerint heti 120-450 curie-nek megfelelő mennyiséget adnak el a latin-amerikai országnak, ami egyrészt szélesíti az orosz kivitel „földrajzi szórását”, másrészt lehetővé teszi a termelés bővítését a Roszatom-csoporton belül a molibdén-99-et gyártó társaságnál, a Nukleáris Reaktorkutató Intézetben (NIIAR). A brazil szerződés távlati perspektívát is kínál: ha beválik a most megkezdett együttműködés, akkor a két ország kormányközi megállapodása alapján akár ötéves szerződést is köthetnek orosz Mo-99-es és más izotóptermékek brazíliai szállításáról.

A Roszatom négy éve fogadott el 400 milliárd rubeles (akkori árfolyamon mintegy 10 milliárd eurós) innovációs és műszaki modernizációs programot, amelynek része a globális Mo-99-termelés akár negyedének megszerzése is. Az első gyártósor 2010. decemberi beindítása után a NIIAR-nál két év elteltével adták át a másodikat, amelynek teljesítménye már lehetővé teszi, hogy a cég kielégítse a teljes oroszországi keresletet, és a nemzetközi piac húsz, távlatokban negyven százalékát is lefedje. Az első orosz exportszállítmányok 2013-ban Indiába, Argentínába és Dél-Koreába indultak. Ma az ilyen izotópok túlnyomó többségét a világ öt pontján, Belgiumban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Kanadában és Oroszországban állítják elő, de zajlik az orvosi izotópok gyártásának előkészítése Ausztráliában és az Egyesült Államokban is, ahol a kezdés a jövő évben várható.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére