Menu

Indul az orosz termonukleáris fejlesztés

Oroszország lehet az első állam, amely a gyakorlatban is hasznosítható, hibrid termonukleáris reaktorral lép ki a világpiacra – véli a moszkvai Kurcsatov kutatóintézet elnöke, Jevgenyij Velihov.Oroszország lehet az első állam, amely a gyakorlatban is hasznosítható, hibrid termonukleáris reaktorral lép ki a világpiacra – véli a moszkvai Kurcsatov kutatóintézet elnöke.

 

Jevgenyij Velihov (képünkön) a hatalom és a társadalom közötti kapcsolatok erősítését szolgáló Társadalmi Kamara meghallgatásán elmondta: a világon elsőként készül egy ipari használatra is alkalmas mintareaktor kifejlesztésének programja. A koncepció, amelyet a Roszatom orosz állami konszernnel közösen valósítanának meg, most a kormány jóváhagyására vár, és remélhetőleg még az idén megszabják a végrehajtási határidőket is. A tudós az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban azt hangoztatta, hogy a technológia segít megoldani a nukleáris biztonság problémáját, és elkerülhetővé teszi az olyan tragikus eseményeket, mint a csernobili vagy a fukusimai reaktorbaleset volt. Az első kísérleti termonukleáris reaktor, az ITER nemzetközi összefogással épül Franciaországban. A programban, amelynek alapját a még a Szovjetunióban kifejlesztett, úgynevezett tokamak adja, Oroszország is részt vesz.

 

A tokamak a magfúzió kutatása során szovjet tudósok által létrehozott olyan berendezés, amely egy tórusz alakú elektromágnes által alkotott mágneses mezőben képes a magas hőmérsékletű plazma tárolására. A tokamak szó az orosz токамак latin átirata, amely a тороидальная камера в магнитных катушках kifejezésből származik (magyarul: tóruszkamra mágneses tekercselésben). A tokamak megalkotása Igor Tamm és Andrej Szaharov fizikusok nevéhez fűződik. A magfúzió kutatása Moszkvában a Kurcsatov Intézetben kezdődött, ahol 1968-ban sikerült elérniük 1000 eV fölötti elektron-hőmérsékleteket.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére