Menu

Összegyűjtik a radioaktív navigációs eszközöket

Összegyűjtik a radioaktív navigációs eszközöket
Legkésőbb 2016-ig összegyűjtik a Roszatom és az orosz haditengerészet szakemberei azokat a nukleáris energiával működő navigációs eszközöket, amelyeket az elmúlt évtizedekben használt az orosz haditengerészet, főleg az északi-sarkkörön túli területeken húzódó északi hajóút biztosítására.

 

A hasadóanyagot, illetve a főleg Stroncium 90-es izotópot és a plutónium 238-as tömegszámú radioaktív izotópot használó generátorok biztosították ugyanis az elektromos energiát a navigációs eszközökben. Ezen eszközök élettartama 10-30 év. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója egy vlagyivosztoki tanácskozáson újságíróknak elmondta, hogy a navigációs eszközöket és az azokból származó hasadóanyagot 2016-ig gyűjtik össze a távol-keleti területekről.

A radioizotópos termoelektromos generátor működése a radioaktív izotópok természetes hasadásán alapul. A láncreakcióra épülő atomreaktorokkal ellentétben ez az energiaforrás lényegesen kisebb és egyszerűbb felépítésű. Nincs benne mozgó alkatrész és nincs szükség karbantartásra a berendezés teljes élettartama alatt, amely akár több évtized is lehet. Kicsi a teljesítményük is, általában kevesebb mint száz watt. Ilyen berendezéseket használnak az űrben is például olyan űrszondákon, amelyek messzire eltávolodnak a Naptól. A Galileo és a Cassini mellett a Voyager-2 űrszondák fedélzetén is radioizotópos termoelektromos generátor működik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megtisztult a Rosszita az első próbaútja után
Lézer vezette a helyére a rosztovi rotort
Egyre népszerűbb az északi tengeri út
Veszélyes hajókat ártalmatlanít a Roszatom
Téli szezon az északi hajózási útvonalon

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére