Menu

Célegyenesben Paks II. atomerőmű orosz referencia blokkja

Célegyenesben Paks II. atomerőmű orosz referencia blokkja

Az orosz nukleáris hatóság 2017. december 5-én kiadta a Leningrád II. atomerőmű VVER-1200 típusú reaktorral készült 1-es blokkjának működési engedélyét.

 

Az esemény magyar szempontból azért fontos, mert a leendő paksi blokkok első számú referenciájáról van szó. A hatóság ezzel egyidejűleg kiadta a szintén elkészült VVER-1000 típusú rosztovi 4-es blokk működési engedélyét is. Az engedély nyomán még ebben a hónapban megkezdődhet mindkét blokk fizikai indítása.

A működési engedély kiadása azt jelenti, hogy a két új blokk esetében befejeződött az építés, a szerelés, a berendezések és a rendszerek üzembe helyezése, valamint a tesztelések és az ellenőrzések is, továbbá a hatóság elvégezte a fizikai indítás előtti saját ellenőrzéseit is.

A Leningrád II-es kiépítés 1-es blokk üzembe helyezése azt jelenti, hogy Oroszországban hamarosan már két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokk üzemel majd.

A világ első 3+ generációs blokkja, a Novovoronyezs II. kiépítés 1. blokkja, idén februárban kezdte meg kereskedelmi üzemét. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern így referenciával rendelkező technológiát tud ajánlani.  Az első friss üzemanyag-szállítmány már megérkezett a Szentpétervár melletti, Szosznovij Bor település közelében épült erőműbe és készen áll a reaktorba való behelyezésre. Az üzemanyag-berakás során összességében 163 darab üzemanyag-kazettát helyeznek majd a reaktorba.

 

Közben folyamatosan épült a Leningrád II-es kiépítés 2. blokkja is, ahol 2017. november 30-án emelték be a 300 tonnás reaktortartályt, amelyet a már máshol is bevált „open-top” technológiával végeztek el, azaz felülről daruzták a konténmentbe.

 

 

Az új típusú paksi blokkok kapcsán az Európai Bizottság megállapította, hogy a VVER-1200-as blokktípus teljesíti a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat. Idén novemberben a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első VVER-1200 típusú blokkja megkapta a patinás amerikai energetikai folyóirat, a Power magazin „Legjobb erőmű” díját, egy amerikai és egy svéd atomerőmű társaságában. Ez a kiadvány kiemelte, hogy az új 3+ generációs, VVER-1200 típusú novovoronyezsi blokk „a legújabb eredményeken és fejlesztéseken alapul.”


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére