Menu

A reaktorok matuzsálemi kort érnek meg a jövőben

VVER-TOI - reaktorok a jövőbenA jövő atomreaktorainak üzemidejét száz évre vagy annál hosszabb időre is kitolhatja az speciális acélfajta, amelynek felhasználásával először készítenek rektortartályt a VVER-TOI típusú reaktorok számára.

 

A surgákárosodásnak sokkal jobban ellenálló acélfajta a reaktorok teljesítményét 30-40%-kal növelheti meg. A Roszatom orosz állami konszern atomenergetikai gépgyártó holdingjához, az Atomenergomas Nyrt.-hez tartozó ukrán Energomasszpecsztal vállalat állította elő a 420 tonnás öntvényt, amelyet a VVER-TOI típusú reaktor hosszított reaktortartályához használnak majd fel. Az is nagyon lényeges elvárás, hogy a reaktor övzónájában minél kevesebb hegesztés legyen. Ezért a Nehézgépipari Központi Tudományos Kutatóintézet (CNYIITMAS) emellett még egy olyan megoldást is kidolgozott, amellyel négyre csökkenthető a hegesztési pontok száma, ám ezek számát a jövőben még kevesebbre, háromra akarják csökkenteni.

A reaktortartály az atomerőművek egyik leglényegesebb szerkezeti eleme, amely megakadályozza a sugárzó anyag kikerülését az aktív zónából. Ezért a reaktortartály állapotától nagyban függ az erőmű megbízható működése és az atomreaktor üzemidejének hossza is. Például a nyomottvizes reaktorok tartályával kapcsolatban az egyik legfontosabb követelmény, hogy ellenálljanak a sugárkárosodásnak. Alekszej Dub professzor elmondása szerint a nyomottvizes atomreaktorok működése során a sugárzás miatt a reaktortyartályban anyagszerkezeti változások következnek be. A hegesztéseknél a varratok, durvább mikroszerkezetük és a nemesfémszennyeződés, miatt eleve érzékenyebbek a sugárzásra, mint a tartály hengerelt vagy kovácsolt alapanyaga. Emiatt megrövidül a reaktor biztonságos működtetésének az időtartama.

Ennek kiküszöbölését és az élettartam meghosszabbítását szolgálja egy másik új orosz eljárás. A reaktortartályt lassan felmelegítve és egy ideig a megemelt hőmérsékleten tartva majd lassan lehűtve meghosszabbítható a jelenlegi második generációs reaktorok 30 éves élettartama. Akár további húsz évvel is. A munkafolyamat tíz napot vesz igénybe. Az új berendezéssel várhatóan 2017-ben a balakovói és a rosztovi atomerőműben fogják először elvégezni a reaktortartály élettartam-hosszabbítását. Mindezt számítógépes modellezés előzte meg, amelynek során vizsgálták a fém viselkedését a technológia alkalmazása során.

 

Fotó: Autor


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére