Menu

Rekordmagas hőmérsékletet értek el orosz atomkutatók

Rekordmagas hőmérsékletet értek el orosz atomkutatókRekordmagas, 4,5 millió kelvin hőmérsékletet értek el orosz atomkutatók termonukleáris plazma hevítésével.

 

“A 4,5 millió kelvin hőmérséklet mintegy másfélszer-kétszer magasabb, mint amit hasonló eszközökkel korábban elértek” – idézte az ITAR-TASZ orosz hírügynökség Alekszandr Ivanovot, az orosz tudományos akadémia Budker Atomfizikai Intézetének igazgató-helyettesét. Ivanov elmondta: eredményükkel a termonukleáris energia békés felhasználása felé tettek lépést. “A világon egyetlen más eszköz sem képes a plazmát ilyen hőmérsékletre hevíteni” – közölte a tudós. Hozzátette, a rekordot a dél-szibériai Novoszibirszkben lévő intézetben állították fel novemberben. Miután újabb kísérletekkel sikerült megismételni, elhatározták, hogy nyilvánosságra hozzák az eredményt.

A kutatók szerint a plazmaforróság rekordját 10 ezredmásodpercen át lehetett fenntartani. Ivanov elmondta, a tudósok remélik, hogy további kísérleteik során elérik a 7 millió kelvint. Jelenleg Franciaországban épül a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER). A Budker Atomfizikai Intézet berendezése 300 millió dollárba került, így lényegesen olcsóbb, mint az ITER 10 milliárd dolláros, hasonló célokat szolgáló eszköze. Az ITER-projektben az Európai Unió mellett részt vesz Oroszország, Kína, India, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea.

 

Forrás: ma.hu

Fotó: RIA Novosztyi

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A mai orosz atomerőművek biztonsági rendszerei
Jól teljesít a Roszatom
Van igény a Roszatomra


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére