Menu

Részletes leirat – orosz-magyar nukleáris energiai megállapodás

orosz-magyar nukleáris megállapodás
Az orosz elnök honlapján olvasható a részletes leírat Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. január 14-i moszkvai nyilatkozatairól.

 

 

VLAGYIMIR PUTYIN

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével folytatott tárgyalásunkon együttműködésünk kérdéseinek széles körét vitattuk meg, összegeztük közös munkánk eredményét a tavalyi találkozónkon elért megegyezéseink valóra váltásáról (arra a találkozónkra egy évvel ezelőtt Moszkvában, január 31-én került sor) és kijelöltük további feladatainkat.

Magyarország nagyon fontos partnerünk, amellyel Oroszország aktív kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat ápol. A magyar-orosz külkereskedelem terén Oroszország az első helyen áll Magyarország partnerei között azon országok közül amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, összességében pedig a harmadik helyen áll Németország és Ausztria mögött.

Mindkét fél jó beruházási folyamatokat támogat – a beruházások összege körülbelül 2 milliárd dollárt tesz ki: a magyar gazdaságba orosz, Oroszországba pedig magyar beruházások történnek.

A Miniszterelnök Úrral beszéltünk a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok bizonyos problémáiról is, melyekről már tavaly előtt is szó esett. Reméljük, hogy eredményeink alapján (a 2013. évi eredményeket még összegezni kell) bizonyos korrekció várható a javulás irányában.

Jó példaként szolgál együttműködésünk az atomenergetika terén. A ma aláírt egyezményünk előirányozza két új energiablokk építését, a Paksi Atomerőmű pedig jelenleg Magyarország áramszükségletének 40 százalékát adja. Az új blokkok üzembe helyezése kétségtelenül növelni fogja Magyarország energetikai függetlenségét, elősegíti a biztonságos működés szavatolásával kapcsolatos kérdések jobb megoldását.

Ez egy egyedülálló egyezmény: az elvégzendő munkálatok több mint 40 százalékát ugyanis magyar részről fogják elvégezni. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy körülbelül három milliárd dollár jut munkahelyek teremtésére Magyarországon, és a költségvetés adóbevételei több mint egy milliárd dollárt tesznek ki.

Tárgyaltunk a hagyományos energetikáról is, véleményt cseréltünk közös tevékenységünkről a Déli Áramlat projekten belül. Megvitattuk a kapcsolatok állását kulturális-humanitárius és szellemi téren is, egyebek között a diákok cseréjére vonatkozóan.

Biztos vagyok abban, hogy a mai napon aláírt egyezményeink elősegítik az orosz-magyar együttműködés minden irányú kibővítését.

Végül szeretnék köszönetet mondani Orbán Miniszterelnök Úrnak közös munkánkért és azért a légkörért, amely nem csak mai tárgyalásaink folyamán mutatkozott meg, hanem munkatársaink munkája során is a szakértői és kormányok közötti tárgyalások során.

 

ORBÁN VIKTOR

 

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mindenek előtt szeretném megköszönni az Elnök Úrnak annak lehetőségét, hogy megtarthattuk mai tárgyalásainkat és szeretnék sok sikert kívánni neki a Szocsiban rendezendő Olimpiai Játékok lebonyolításához.

Szeretnénk tolmácsolni elismerésünket az Elnök Úrnak azokért az erőfeszítéseiért, amelyek elősegítették, hogy az Orosz Föderáció, illetve a Közép- és Kelet-Európai országok, közöttük Magyarország közötti viszony még hatékonyabb és a jövőbe mutató legyen.

Mindenek előtt kifejeztük nagyrabecsülésünket és elismerésünket Elnök Úrnak az Orosz Föderáció külpolitikai erőfeszítéseiért és az ezen a téren elért vívmányaiért.

Ami a gazdasági együttműködésünket illeti, Magyarország jövője és jelene szempontjából a kereskedelmi-gazdasági téren való együttműködésünk rendkívül fontos és megérdemli, hogy stratégiai jelentőségűnek nevezzük.

Szeretném tolmácsolni elismerésemet a szakértőknek, az állami szervek munkatársainak múlt évben végzett munkájukért, amely elősegítette kereskedelmi forgalmunk javulását és minőségének emelését.

Magyarország érdekelt abban, hogy növekedjen az Orosz Föderáció jelenléte magyar földön. Ezért megegyeztünk az Elnök Úrral abban, hogy elő fogjuk segíteni, arra fogjuk bíztatni az orosz vállalatokat, hogy bátrabban lépjenek be Magyarországon az ipar területére.

Ami az atomenergetikai együttműködésünket illeti, köteles vagyok felhívni a figyelmüket arra, hogy mi nagyon kevés örökséget kaptunk a kommunista időszaktól, de a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság között 1966-ban megkötött, az atomenergetikában való együttműködésünkről szóló egyezmény – jó egyezmény volt. Erre az egyezményre támaszkodva, meg tudtuk teremteni az orosz-magyar együttműködés feltételeit és konkrét lépéseket tudtunk tenni ezen a területen. Minőségileg kitűnő egyezményt írtunk alá, melyet jóváhagyásra nagy megelégedéssel és büszkeséggel fogunk a magyar parlament elé terjeszteni. Jól haladnak a tárgyalások egy másik, a pénzügyi szférában megkötendő egyezménnyel kapcsolatban is.

Ami a Déli Áramlat projektet illeti, Magyarország teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit, eleget tesz minden szerződésben foglalt feladatának. Mint ezt az Elnök Úrnak megemlítettem, szeretettel várjuk szeptemberben 200 oroszországi diák érkezését, akik magyar egyetemeken és főiskolákon fognak tanulni és magyar ösztöndíjat fognak kapni.

Még egyszer szeretnék köszönetet mondani az Elnök Úrnak ezért a lehetőségért.

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére