Menu

A Roszatom emlékművet állít helyre

A koporjei vár - Emlékművet állít helyre a Roszatom
Védnökséget vállalt egy országos jelentőségű műemlék fölött a Roszatom: az orosz állami atomenergetikai konszern fogja finanszírozni a koporjei vár helyreállítását.

 

A leningrádi megye kormányzója, Alekszandr Drozgyenko elmondta: a patinás épület jelenleg zárva van, a pusztulás veszélye fenyegeti, a helyhatóságnak pedig nem hogy a rekonstrukcióra, de még a konzerválására sincs pénze. Ezért felajánlották a Roszatomnak, hogy vizsgálja meg, nem lehetne-e szélesíteni a Leningrádi Erőműnek otthont adó település, Szosznovíj Bor körzetének határait és belefoglalni a közeli falut, Koporjét is. A Roszatom igent mondott az ajánlatra, az erőmű az oltalma alá vette és fel fogja újítani a XIII. századból származó várat.

 

A koporjei vár
Oroszország leningrádi területének lomonoszovi járásában található a vár, Koporje (más források szerint Koporka) egy kis folyó partján lévő magaslaton. A területért évszázadokig folyt háborúskodás, eleinte a német lovagok és Novgorod, majd Svédország és Oroszország között. A sokszor kiújult csatározások következtében a finnugor őslakosság olyannyira megritkult, hogy a vót nép és nyelv lényegében kihaltnak tekinthető.

A novgorodi I. krónika az 1240. évnél ezt írja: „Ezen a télen a németek a csúdokkal a vótok ellen mentek, és győztek és adót vetettek ki rájuk, Koporja környéken pedig erődítményt építettek.” Novgorod városa azonban elkerülte a pusztulást, fejedelme egy év múlva visszavágott: … Olekszandr fejedelem a novgorodiakkal és a ladogaiakkal, a karélokkal és az izsórokkal a németek ellen ment Koporjába, és bevette a várost, a németeket Novgorodba vitte, a többieket meg szabadon engedte; a vót és csúd árulókat azonban felakasztották.”

Koporje lett Novgorod vót körzetének központja. Inkeri és lakói, a vótok és inkerik/izsórok még évtizedekig Novgorod fennhatósága alatt maradtak, de a harcokban fokozatosan felőrlődtek. 1338-ban ezt olvashatjuk: „Ugyanebben az évben a németek eljártak a városból (Viborgból) Toldoga (település Nyugat-Inkeriben) ellen harcolni, és onnan a vót földre kívánkoztak, s nem foglaltak el semmit sem: mivel a koporjaiak elsáncolták magukat, és Fedor Vasziljeviccsel kitörtek, és megverték a németeket; és ott megölték Mihej Koporjanyint, a jeles férfiút, Fedor alatt pedig megsebesítették a lovát, de neki magának nem esett bántódása, mivel csak néhányan törtek ki.”

A Novgorodi I. krónikában utoljára az 1383. évben említik Koporjét, de a vótokat már nem. A vár azonban nem veszíti el jelentőségét, sőt Ivangoroddal és Jammal együtt folyamatosan karbantartják, fejlesztik, akár svéd, akár orosz uralom alatt van éppen. Az állandó korszerűsítéseknek köszönhetően az erőd egyre nagyobbodik, terjeszkedik. Egykori nagysága folytán romjaiban is igen tekintélyes. Ma népszerű kirándulóhely, turisztikai látványosság. (Forrás: Rénhírek)


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére