Menu

A Roszatom tapasztalatai lehetővé teszik a szélerőműprojekt sikerét

A Roszatom tapasztalatai lehetővé teszik a szélerőműprojekt sikerét

A Roszatom szélenergetikai beruházásainak megvalósítása szempontjából kulcstényező, hogy az orosz állami atomenergetikai konszern egyedülálló tapasztalatokat halmozott fel és képességeket alakított ki az energetikai létesítmények építésében, cégcsoportjai között pedig – az Atomenergomas formájában – nehézgépgyártó ágazat is működik.

 

Erről a Roszatom fejlesztésekért és a nemzetközi üzleti tevékenységért felelős első vezérigazgató-helyettese, Kirill Komarov beszélt egy moszkvai fórumon.

Az Atomenergomas az orosz gépgyártás egyik „bajnoka” mind a tevékenységének méreteit, mind a kibocsátott termékek skáláját illetően – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója Komarovot, aki kifejtette: „Elemzést végeztünk, és arra jutottunk, hogy különösebben nagy befektetések nélkül, a meglévő eszközökre és tapasztalatokra, szakmai tudásra alapozva gond nélkül tudunk szélenergetikai berendezéseket gyártani”. Ráadásul a Roszatomnak szénszálas termékeket előállító kapacitása is van, így különleges lehetőség nyílik arra, hogy új szakaszba lépjen a hozzáadott érték teremtése, azaz szélerőmű-lapátokat is gyártsanak – mondta Komarov.  Arról is beszámolt, hogy a terveknek megfelelően halad a szélerőműprojektben technológiai partnerként részt vevő holland társaság, a Lagerwey termékeinek lokalizációja, vagyis oroszországi gyártásának meghonosítása.

A Roszatomhoz tartozó Egyesült Hőenergetikai Társaság (OTEK), illetve annak szélenergetikai leányvállalata, a VetroOGK tavaly 610, az idén pedig további 360 MW névleges teljesítményű szélerőmű építésére nyert el megbízást.

Ez a kapacitás a teljes oroszországi szélenergetikai piac 43 százalékát adja. Az építkezéseket 2019-2022-re, a déli Adige Köztársaságba és a krasznodari területre, valamint Kazahsztánnal határos kurgani területre tervezik. Az ilyen állami pályázatok nyerteseivel energiapiaci szerződést kötnek „a teljesítmény rendelkezésre bocsátásáról”, ami 12 százalékos megtérülési alapmutatót garantál. Igaz, ennek feltételeként 2019-ig legalább 65 százalékot kell elérnie a lokalizáció mértékének.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére