Menu

Roszatom: több megrendelés, több követelmény

Roszatom: több megrendelés, több követelményÖt év alatt a huszonötszörösére, 20 milliárdról 500 milliárd rubelre növelte nyilvános beszerzéseinek értékét a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, beszállító partnereinek száma pedig ezerről 15 ezerre emelkedett.

A cégcsoport vezérigazgatója, Szergej Kirijenko idézte ezeket az adatokat Moszkvában, az Atomex 2013 fórumon, amelynek célja, hogy erősítse az együttműködést az atomipar megrendelői és beszállítói között, segítsen új kapcsolatokat kiépíteni, a régieket pedig megerősíteni. A rendezvényen 150 vállalat 500 képviselője vett részt, többen közülük az első alkalommal, és jó néhányan külföldről, például Belaruszból, Csehországból, Finnországból, Franciaországból, Japánból, Németországból és Spanyolországból.

A megrendelések további bővülése várható, ezzel együtt azonban nőnek a minőséggel, az árral és a határidőkkel kapcsolatos követelmények is – hangoztatta Kirijenko, de hozzátette: a Roszatom kész hosszú távú együttműködés kiépítésével segíteni partereit, hogy azoknak érdemes legyen a termelésbe befektetniük. Szavai szerint a cégcsoport beszállítói közt jelenleg 11 százalékot képviselnek a kis- és közepes vállalatok, 2015-re azonban 18 százalékra akarják növelni az arányukat.

A búcsúzó évet értékelve a vezérigazgató kiemelte: az orosz atomenergetikai cégcsoport több nemzetközi tenderen is sikerrel szerepelt és átadta Iránban a buseri nukleáris erőművet. Minden üzembe helyezett blokk helyett másfél-két másikat kell begyűjteni a megrendelés-állományba – tűzte ki a célt Kirijenko. Gyors Roszatom-leltárja szerint megkezdődtek az erőműépítés előkészítő munkálatai Bangladesben, ebben a hónapban zárul le a vietnami atomerőmű-beruházás előzetes műszaki-gazdasági értékelése, javában zajlanak a munkák Törökországban, az akkuyui létesítményen, ahol már megmozgattak kétmillió köbméter földet. Az orosz atomenergetikai konszern fog erőművet építeni Finnországban, tendergyőztesnek nyilvánították Jordániában, a Dél-afrikai Köztársasággal pedig együttműködési megállapodást parafáltak. Oroszországban elkezdődtek az előkészületek a Kruszki Atomerőmű második lépcsőjének építésére, ahol először működik majd VVER-TOI típusú reaktor, a Rosztovi Atomerőmű harmadik energiablokkját pedig a tervezett határidőnél korábban, már jövőre beindítják. „Lassan elérjük azt, amire régen törekszünk, az atomerőművek szériagyártását” – büszkélkedett Kirijenko.

Az idei évre eső 536 milliárd rubeles beszerzéseinek 99 százalékát „elektronikus piactéren” intézte a Roszatom, ami 20 milliárd rubeles megtakarítást hozott neki – ezt már Roman Zimonasz, az illetékes igazgatóság vezetője közölte az Atomex 2013 fórum résztvevőivel. Ráadásul az ügyintézés ideje is lerövidült: az ajánlatok begyűjtése átlagosan 37 napig, egy pályázat lebonyolítása pedig 63 napig tart. Mint szakértők megjegyezték, az elektronikus piactér használata különösen átláthatóvá teszi a Roszatom beszerzéseit, minden alkufolyamat nyilvános, és nyomon követhető a győztes kiválasztásának folyamata.

Méltatta a Roszatom tevékenységét Mihail Abizov, a nyitott kormányzásért felelős orosz miniszter is. Az atomenergetikai óriás nemzetközi terjeszkedését más ágazatok számára is „a lehetőségek nagy ablakának” nevezte, és megjegyezte: a konszern felülmúlja azokat a javaslatokat és menetrendeket, amelyeket a kormány állapít meg a többi terület számára. Így most napirenden szerepel az a lehetőség is, hogy az atomipari exportot egyebek között a nemzeti jóléti alapból részesítsék kormányzati támogatásban – mondta a miniszter.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére