Menu

A rosztovi 4-es blokk kiállta a nyomáspróbát

A rosztovi 4-es blokk kiállta a nyomáspróbát - Atomenergia info
Befejeződött a Rosztovi Atomerőmű 2017 végén indítani tervezett 4-es blokkján a primer és szekunder köri nyomáspróba, valamint a reaktor átmosása.

 

A 2017. július 22-én zárult nyomáspróba során az erőmű, illetve az Atomtyehenergo Rt. szakemberei a különböző nyomásértékeken végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy semmilyen szivárgás, illetve deformáció nem volt tapasztalható a primer, illetve szekunder körben, amely ily módon megfelel a szilárdsági és tömörségi követelményeknek.

A blokk fizikai indítását megelőző következő szakasz a reaktor forrójáratása lesz, amely augusztusban kezdődik meg.

A most zárult nyomáspróba során 35 kg/cm2 nyomásértéken vizsgálták a primerköri csővezetékeket, illetve 20 kg/cm2 nyomáson a szekunderköri vezetékeket, majd a vezetékben keringő víz hőmérsékletét 125 С°-ra növelve 250 kg/cm2 értéken, lényegében üzemi nyomáson is vizsgálták a rendszert.  A reaktorblokk csővezetékeinek áramlás- és nyomásellenőrzése (PT&CF) kötelező és szigorúan szabályozott rend szerint történik a blokk első kritikusságára való felkészülés jegyében. A rosztovi 4-es blokk várhatóan 2017 decemberében indulhat és kezdheti meg a villamos energia termelését.  A hasonló, szintén 1000 MW-os villamos teljesítményű 3-as blokk 2015 szeptemberében kezdte meg a kereskedelmi üzemet.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére