Menu

Rövidesen indul a világ legnagyobb teljesítményű gyorsneutronos blokkja

Rövidesen indul a világ legnagyobb teljesítményű gyorsneutronos blokkja
Az oroszországi BN-800 típusú gyorsneutronos reaktor, a Belojarszki Atomerőmű 4-es számú blokkjában, a tervek szerint még az év végéig megkezdi a kereskedelmi termelést, amely működési, technológiai és üzemeltetési tapasztalatokat is fog biztosítani a tervezett BN-1200 típusú gyorsneutronos reaktor számára.

 

Erről Mihail Bakanov, a belojarszki atomerőmű igazgatója beszélt. A Belojarszk 4-es blokkban elhelyezett reaktor 800 MW teljesítményű, kevert urán-plutónium üzemanyagot (MOX) alkalmaz. Év végi indulása után ez lesz a világ legnagyobb teljesítményű, üzemelő kereskedelmi gyorsneutronos reaktora. Oroszország azt tervezi, hogy 2020 körül megindulhat majd az új, még nagyobb teljesítményű BN-1200-as típusú gyorsneutronos reaktor építése is.

A BN-800-as blokk elsőrendű feladata nem a villamosenergia-termelés, hanem az, hogy a beépített új technikai megoldásokkal és újításokkal üzemeltetetési tapasztalatokat szerezzenek az orosz szakemberek a BN-1200 típusú reaktor fejlesztéséhez, amely várhatóan szerepet kap majd az üzemanyagciklus zárásában.

Az új BN-1200 típusú reaktor fizikai méreteit tekintve nagyobb nukleáris fűtőelemmel fog rendelkezni, mint a BN-800-as, valamint az új típus egyszerűsített üzemanyag-kezelési és átrakási eljárással készül majd.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Készül a BN 1200-as reakrtor
2020 után kezdődhet a BN 1200-as típusú gyorsneutronos reaktor építése


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére