Menu

Szerződés a finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről

A Roszatom szerződést kötött a finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről A Roszatom állami konszernhez tartozó vállalatok 2013. december 21-én Helsinkiben együttműködési megállapodást kötöttek finn partnereikkel a Hanhikivi atomerőmű orosz technológiával történő felépítéséről; összesen három szerződést írtak alá.

 

A Rusatom Overseas Zrt. és a finn VSF által kötött egyezmény értelmében meghatározták a felek felelősségét és tulajdoni részarányát a projektben. Az egyezmény értelmében a Rusatom Overseas Zrt. 34 százalékos részesedéssel az építtető Fennovoima részvényesévé válik. A másik aláírt egyezményben a Fennovoima és a Rusatom Overeseas Zrt. megállapodott az atomerőmű építéséről és ebben rögzítették az atomerőmű építésének feltételeit, továbbá a felek kötelezettségeit.

A Fennovoima és a TVEL Nyrt. képviselői egyezményt írtak alá a nukleáris fűtőanyag szállításáról az új atomerőmű számára. Az érintett három megállapodást a projekt megvalósításáról szóló ütemterv szerint kötötték meg. A Roszatom közleményében idézi Kiril Komarovot, a Roszatom vezérigazgató helyettesét, aki hangsúlyozta: az aláírt egyezmények nem csupán az orosz atomenergetikai technológia fejlettségének elismerését jelentik, hanem egyben az orosz atomenergetikai ágazat cégei iránti bizalomról is tanúskodnak, amely vállallatok képesek a legkiterjedtebb projektek megvalósítására olyan körülmények között is, amikor korlátozottak a rendelkezésre álló eszközök és szűkek az időkorlátok.

A finn projekttel együtt a Roszatom húsz atomerőművi blokkot épít külföldön. Megrendelésállománya – beleértve az atomerőművek építését, a dúsított urán és fűtőanyag-szállításokat, valamint más szolgáltatásokat – meghaladja a 74 milliárd USA dollárt. A Roszatom állami konszernhez több mint 250 vállalat, tudományos szervezet, köztük az összes polgári célú atomenergetikai intézmény, tudományos kutatóintézet és a világon egyedülálló atomjégtörő-flotta tartozik. A Roszatom állami konszern vezető szerepet tölt be az atomenergetikai technológiák globális piacán. A konszern jelenleg 29 erőművet épít, közülük húszat külföldön. A Rusatom Overseas Zrt. a Roszatom állami konszern vállalata, amelyet az orosz atomenergetikai technológia globális piaci támogatására hoztak létre. A Rusatom Overseas Zrt. integrátor szerepet tölt be az atomerőmű építések terén. A vállalat piaci támogatást nyújt a Roszatom hagyományos és alternatív energetikai projektjei, valamint a nukleáris technológiák vonatkozásában. A cég világszerte a Roszatom állami konszern marketingiroda-hálózatának létrehozásával is foglalkozik.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére