Menu

Szuperakkumulátort fejleszt a Roszatom

Szuperakkumulátort fejleszt a Roszatom
A Roszatom részt kíván venni megújuló energetikai beruházásokra kiírt pályázatokon, méghozzá nemcsak Oroszországban, hanem külföldön is – jelentette be orosz állami atomkonszern külföldi képviseleteit üzemeltető társaság, a Rusatom Nemzetközi Hálózat (Rusatom International Network) elnöke.

Alekszandr Merten emlékeztetett arra, hogy odahaza egy ilyen pályázaton már sikerrel szerepelt az orosz atomóriás: elnyerte a megbízást egy 600 MW villamos összteljesítményű szélerőműpark építésére, és már zajlik az ehhez szükséges turbinák építése Oroszországban.

A cégvezető arról szintén beszámolt, hogy a Roszatom – üzleti tevékenységének diverzifikálása érdekében – az elektromos energia tárolásával kapcsolatos munkákat is végez, egy szuperakkumulátor kifejlesztésén dolgozik. Sőt, ebből a célból egyre aktívabb a lítiumkitermelésben és -feldolgozásban is – idézte Mertent a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója. Szavai szerint ez a munka a Roszatom nukleáris fűtőelemeket gyártó cégcsoportjánál, a TVEL-nél, valamint a konszernhez tartozó tudományos és kutatóközpontok tevékenységét összefogó, Tudomány és innovációk nevű részvénytársaságnál zajlik.

„Aktívan foglalkozunk ezzel a témával, nagy figyelmet fordítunk rá, mert a jövőben szükség lehet az egyebek közt az atomerőművekben termelt energia felhalmozására” –

hangoztatta Merten, aki arra is utalt, hogy ezek az akkumulátorok ipari méretűek lennének, kapacitásuk megawattokban lenne mérhető.

Az elektromos energia ipari mennyiségű tárolása az ágazat egyik fontos kérdése. A „zöld energia” megjelenése különösen aktuálissá tette, hiszen az áramtermelés ott például attól függ, hogy süt-e éppen a nap, vagy fúj-e a szél. Az akkumulátorokkal viszont ki lehetne egyenlíteni a termelésben megmutatkozó ingadozásokat.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére