Menu

Téli szezon az északi hajózási útvonalon

Téli szezon az északi hajózási útvonalon

Megindult a téli szezon az északi hajózási útvonalon: az orosz atommeghajtású jégtörőket üzemeltető Atomflot egyik hajója, a Tajmir Murmanszkból a Jamal-félszigeten lévő Szabetta kikötőjébe kísérte a Jurij Arsenyevszkij gabonaszállítót.

 

Ugyanakkor bevetésre készül a flotta többi hajója is, a Vajgacs például a Norilszkij Nyikel társasággal kötött szerződés alapján a Jenyiszej torkolatában fog dolgozni, a 50 let pobedi (a Győzelem 50 éve) pedig a Roszmorport cég megbízása alapján a Finn-öbölben.

Az Atomflot jelenleg hét hajót üzemeltet. Négyet közülük – a Rosszija (képünkön), a Szovjetszkij Szojuz, a Jamal és a 50 let pobedi nevűt – két, összesen 55, 2 mW teljesítményű reaktor hajt meg, kettőt – a Tajmirt és a Vajgacsot – egy 29,4 mW teljesítményű reaktor működtet, csakúgy, mint a Szevmorputy teherszállítót. A veteránokat azonban hamarosan friss erő váltja fel az LK-60 típusú jégtörők formájában. Ezek különleges kialakításuknak és más műszaki újításoknak köszönhetően akár három méter vastag jéggel is képesek lesznek megbirkózni, 20-30 százalékkal jobban tudnak haladni elődeiknél. Ráadásul új, RITM-200 típusú reaktort kapnak, amelyben csak hétévente kell fűtőelemet cserélni, vagyis takarékosabb és biztonságosabb lesz, a mérete pedig csak fele akkora, mint a korábban használt OK-900-é.

Ugyanakkor egyelőre nem tudni, hol készülnek majd az új hajók. Az Atomflot anyavállalata, a Roszatom állami atomenergetikai konszern által kiírt első tender ugyanis eredménytelen volt, mert az egyetlen jelentkező, az OSZK hajógyár csak 86,1 milliárd rubelért vállalta volna a 77,5 milliárdos árral meghirdetett munkát. Ezért most újabb pályázat várható, és a Roszatom már jelezte, hogy ha Oroszországból nem kap megfelelő ajánlatot, kész a megbízást külföldi cégnek adni, hiszen a Vajgacsot és a Tajmirt is a Wärtsilä finn társaság építette. Ugyanakkor szakértők szerint ez csak a hajótestre vonatkozik, a reaktort minden bizonnyal orosz cég, várhatóan az ugyancsak a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas szállítja majd.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére