Menu

Többet kínál a magyar cégeknek a Roszatom

Roszatom és a magyar cégek
A beruházás legalább 40 százaléka magyar cégeknek jutna, ha a Roszatom nyerné el a megbízást a paksi atomerőmű tervezett bővítésére - jelentette be az orosz atomenergetika konszern projektigazgatója.

 

Szergej Bojarkin szavai azt tükrözik, hogy a cégcsoport “emelt a téten”, hiszen eddig egy esetleges tendergyőzelem esetén 30 százalék körüli megrendelésállományt ígért a magyar vállalatoknak. Ráadásul a szakember közölte: lehetőséget lát arra is, hogy az Oroszországba atomenergetikai berendezéseket szállító, Roszatom-érdekeltségű Ganz EEG Kft. részt vegyen a negyedik generációs erőművek programjában. Mint elmondta, befejeződött az SZVBR-100-as típusú, ólom-bizmut hűtőközegű gyosneutronos reaktor kifejlesztése, és várhatóan az év végéig az engedélyezési eljárás is lezárul.

Az első ilyen blokkot 2017-ben Dimitrovgrádban helyezik üzembe. Ha magyar cégek bekerülnek a világban 28 atomerőművi blokkot építő Roszatom globális beszállítói hálózatába, az azt jelenti számukra, hogy a jövőben további jelentős megrendelésekhez juthatnak. Az orosz konszern ugyanis azt tervezi, hogy 2030-ig 80 erőművi blokkra, azaz mintegy 290 milliárd dollár értékűre növeli a megrendelésállományát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Új ösvényeket vágva
A Roszatom készül a paksi bővítésre
Előkészületek a paksi tenderre
A finanszírozás kulcskérdés lesz a paksi tenderen
Negyedik generációs blokkhoz is várnak magyar beszállítókat
A tanulópénzt meg kell fizetni


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére